Novinari, intelektualci i građani: Vlada ne smije bezuvjetno dnevnim novinama smanjiti PDV!

Novinari, intelektualci i građani: Vlada ne smije bezuvjetno dnevnim novinama smanjiti PDV!

Foto: Arhiva

NOVINARI, intelektualci i građani napisali su pismo Vladi i Saboru u kojem se predlaže da se razmotri prijedlog da se smanjena stopa primjenjuje samo na onaj dio tiskovina koji jest od javnoga interesa - informativni, kulturni i obrazovni.
 
Premijeru Zoranu Milanoviću, ministru financija Slavku Liniću, ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, saborskim zastupnicima:

Poštovani,

Prijedlog Ministarstva financija Vladi RH da bez ikakvih uvjeta izdavačima smanji PDV na dnevne tiskovine s 10 na 5 posto, a da nije uopće uzelo u obzir prijedloge Radne skupine za PDV, jedne od novinarskih skupina koje Ministarstvu kulture, mjerodavnome za medije, pomažu pri izradi medijske strategije, skandal je svoje vrste. Naime, PDV na tiskovine već je jednom smanjen - učinila je to Sanaderova vlada pred parlamentarne izbore 2007. godine - kada su se izdavači obvezali da će novac koji im zahvaljujući tome smanjenju ostaje na računima uložiti u jačanje društvene uloge tiskanih glasila, poboljšanje profesionalnih i radnih standarda, te u popravljanje materijalnoga položaja novinara
 
Izdavači su sve do jednoga prekršili: informativni sadržaj sve je prije nego li informativan, a i sve ga je manje na račun žutila; novinari služe tek za popunjavanje praznina između oglasa, pri čemu jeftino i skandalozno najbolje prolazi. O položaju novinara najbolje govore podaci Zavoda za zapošljavanje gdje ih je već osam stotina, među njima i niz poznatih novinara stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom. Poslodavac je u redakciju uveo novu kategoriju radnika - takozvane "slobodne novinare" ili RPO-vce, novinare obrtnike. Oni, međutim, u većini slučajeva nisu nikakvi slobodnjaci niti obrtnici od kojih izdavač zakonito kupuje tekstove, nego su obvezani raditi kao da su u radnome odnosu: u prostorijama i na sredstvima poslodavca, u smjenama, dežurati, a k tome im je zabranjeno svoje uratke ikome drugome prodavati. Imaju dakle sve obaveze a nikakva prava koja proistječu iz radnoga odnosa. Riječ je, dakle o prekarijatu, o nadničarima koje poslodavac može otpustiti kad se sjeti, pa su podložni poslodavčevim ucjenama. Tim prije što ih ne štiti nikakav zakon, budući da se ni onaj postojeći o medijima nikada nije provodio.
 
Mediji nisu tek obična industrija: oni igraju ključnu ulogu u djelovanju demokracije jer točnim, cjelovitim i pravovremenim informiranjem omogućuju građanima donijeti baviješteni izbor. Mediji također imaju i kulturnu i obrazovnu ulogu. Zbog te ih društvene uloge porezni obveznici i imaju pravo subvencionirati nižim PDV-om.
 
No, ono u što su izdavači pretvorili hrvatske medije više ni iz daleka ne može ispuniti nikakvu društvenu ulogu.
 
Hrvatsko novinarsko društvo u svojemu je priopćenju ovim povodom upozorilo da smanjenje PDV-a dnevnim tiskovinama mora biti praćeno i temeljitim ispunjenjem obveza koje novinski izdavači imaju prema svojim novinarima i prema javnosti. Nastavno na to upozorenje, napominjemo da, za dobro hrvatskoga demokratskoga društva, zahtjev izdavača da im se PDV smanji s 10 na 5 posto treba iskoristiti ne bi li se tiskani mediji preobrazili u društveno odgovorne.
 
Stoga smanjenje PDV-a nikako ne smije biti automatsko i bezuvjetno, nego bi se za to kandidirati mogli samo izdavači tiskovina od javnog interesa, čije redakcije imaju i poštuju redakcijski statut, te u kojima rade novinari s ugovorima o radu (po mogućnosti i zaštićeni kolektivnim ugovorom); tekstovi o događajima s kojih stalno zaposleni novinari tiskovina koje se kandidiraju za sniženu stopu PDV-a ne mogu izvijestiti morali bi biti zakonito kupljeni od slobodnih novinara ili od agencija i drugih proizvođača vijesti, a ne ukradeni s mreže i prerađeni da se pokuša prikriti njihov izvor, kako izdavači danas često postupaju.
 
Predlažemo da se razmotri prijedlog da se smanjena stopa primjenjuje samo na onaj dio tiskovina koji jest od javnoga interesa - informativni, kulturni i obrazovni - te da izdavači prijave koliko stranica, od koje do koje ili koji postotak, u pojedinom broju otpada na takve sadržaje. Naime, besmisleno je da porezni obveznici izdavačima subvencioniraju stranice posvećene vijestima o "celebrity skandalima" ili one na kojima nekome odrađuju neku uslugu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Tražimo također:
 
sadržajnu klasifikaciju tiskovina prema kojoj bi se odredile one od javnog interesa, te da se snižena stopa PDV-a primjenjuje na sve takve tiskovine, a ne samo na one dnevne.
da se prema propisima još uvijek važećeg Zakona o medijima hitno donesu redakcijski statuti
hitne izmjene i dopune Zakona o medijima koji u čl. 2 novinara definira kroz njegov radno - pravni status
da Ministarstvo kulture oblikuje stručnu skupinu ili na drugi način istraži koliko će opraštanje 5 posto PDV-a, ili preko 24 milijuna kuna godišnje, doista unaprijediti informativnu ulogu izdavačke industrije
da se, u interesu informiranja svojih građana, Vlada / ministarstvo obveže da će nove odluke o subvencioniranju medija donositi strateški, a ne ad hoc.
Naime, trivijalni mediji, gotovo jedini koji u Hrvatskoj danas postoje, stvaraju i trivijalnu politiku, što ishodi trivijalnim društvom. Onim koje svoja ključna pitanja nije u stanju prepoznati, pa tako ni o njima povesti smislenu javnu raspravu koja bi dovela do njihova rješenja.
 
Peticiju možete potpisati tako da podatke o Vašem imenu, prezimnu, zanimanju i OIB-u pošaljete putem e-maila na pdvpeticija@gmail.com. Podatke nećemo niti na koji način zloupotrebljavati, a OIB nećemo objaviti.
 
Dosadašnji potpisnici zahtjeva - fizičke osobe:
 
Stojan de Prato, Toni Gabrić, Josip Jagić, Melisa Skender, Sanja Sarnavka, Igor Peternel, Milan Koštro, Jelena Maštruko, Branka Malnar, Seida Obarčanin Bukvić, Miroslav Ambruš-Kiš, Maša Jerin, Željko Šestić, Vesna Brnabić, Nataša Rajaković, Boris Pavelić, Tamara Opačić, Dušica Radojčić, Snježana Mlinarević, Jasmin Klarić, Tomislav Špoljar, Lada Stipić Niseteo, Nikola Šolić, Mladenka Šarić, Ana Raić-Knežević, Borna Keserović, Boris Bakal, Ante Gavranović, Srđan Dvornik, Hrvoje Glavač, Sanja Romić, Dubravka Blaško, Edita Pantelić, Siniša Pantelić, Ahmed Salihbegović, Vesna Kesić, Boris Vincek, Zoran Angeleski, Bojan Žižović, Tanja Simić, Fran Brdar, Danilo Dučak, Sanja Modrić, Branka Primorac, Strahimir Primorac, Igor Tabak, Goran Prodan, Noel Mirković, Mate Ćurić, Paulo Gregorović, Danijela Bašić-Palković, Mladen Radić, Mira Lorger, Rada Borić, Jadranka Pintarić, Sonja Vlahek, Božica Brkan, Igor Lasić, Jelena Berković, Elizabeta Gojan, Suzana Jašić, Jure Ilić, Lidija Pavić-Rogošić, Silva Bodlaj Ivašić, Tea Tidić, Vesna Medvedec, Hrvoje Jurić, Hrvoje Šimičević, Katarina Marić Banje, Denis Romac, Vesna Klanac, Drago Pilsel, Vladimir Lulić, Sead Alić, Filip Lugović, Branimir Kovač, Pamela Bartulović, Vjeran Piršić, Branimir Zekić, Stipe Ćurković, Mario Kikaš, Dijana Ćurković, Edin Vesković, Damjan Janjušević, Andrea Žapčić, Larisa Simić Seidel, Jasminka Filipas, Patricija Softi, Petra Novak, Tanja Kocijančić, Damir Dević, Karlo Trojak, Vatroslav Miloš, Noel Mirković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara