Novo poskupljenje: Očekuju nas više cijene specijalističkih pregleda

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić najavio je danas poskupljenje specijalističkih pregleda, a njihova realna cijena tražit će se nakon izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranjem (HZZO) iz državne riznice.

Iako je sustav dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTS) od ove godine porastao za 8 posto u kirurškim i 15 posto u internističkim djelatnostima, Ostojić je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ocijenio kako to nije dovoljno te da nerealne cijene generiraju gubitke u bolnicama.

"Naprosto mora biti realna cijena usluga kako bolnice ne bi bile u gubitku. Tražimo realnu cijenu usluge i realnu cijenu DTS-a", poručio je ministar ocijenivši neodrživim da specijalistički pregled stoji 40 ili 50 kuna.

Do izdvajanja HZZO-a, a time i novih cijena, moglo bi doći već 1. srpnja ove godine, kada bi trebao zaživjeti i Masterplan racionalizacije bolničkog sustava.

Na pitanje hoće li integrirane bolnice imati svoje pojedinačne limite ili zajedničku blagajnu, Ostojić kaže da se u HZZO-u već rade simulacije zajedničkih blagajni.

Na prigovore iz Krapinsko-zagorske županije zbog povezivanja bolnice u Zaboku s KBC-om Sestre milosrdnice, ministar je odgovorio da "bolnica u Zaboku, osobito sada, ima perspektivu", a s tamošnjim županom će se sastati vjerojatno do kraja tjedna.

Politikantstvom je nazvao izjave virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, koji je optužio Ostojića da nema pojma što radi Masterplanom i najavio da će zbog toga podići ustavnu tužbu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara