Novoazovsk bi mogao postati sljedeća glavna bojišnica u Ukrajini

Novoazovsk bi mogao postati sljedeća glavna bojišnica u Ukrajini

Foto: Hina

KIJEV je u petak optužio Rusiju da je poslala još tenkova i vojnika u istočnu Ukrajinu i da se kreću prema gradu Novoazovsku na obali Crnoga mora koji drže proruski pobunjenici pojačavajući nazočnost u području koje bi moglo biti sljedeća glavna bojišnica.

Rusija zasada nije odgovorila na ove optužbe koje će, ako se potvrde, skoro sigurno zadati konačni udarac već sada jedva primijenjenom primirju koje je uz europsko posredovanje dogovoreno i stupilo na snagu u nedjelju. Moskva je do sada uvijek nijekala takve optužbe.

Novoazovsk leži na Crnom moru, 40 km istočnom od Mariupolja. Proruski pobunjenici zauzeli su ga prošle godine i može predstavljati odkočnu dasku za vršenje pritiska na Mariupolj, izlaz na jug i moguće na poluotok Krim koji je Rusija anektirala prije godinu dana.

"Zadnjih dana, unatoč sporazumu o prekidu vatre iz Minska, zapaža se kako vojna oprema i streljivo prelaze granicu i iz Rusije ulaze u Ukrajinu", rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko za televiziju.

"Više od 20 tenkova, 10 raketnih sustava i 15 kamiona ušlo je u smjeru Novoazovska", rekao je Lisenko.

Autobusi puni boraca iz Rusije također su uočeni u prelasku granice u tom području, rekao je.

Zapadne zemlje se nadaju da mogu oživjeti mirovni sporazum koji je uz posredovanje Francuske i Njemačke postignut u bjeloruskom glavnom gradu Minsku 12. veljače mada se pobunjenici nisu osvrtali na njega i zauzeli su važan željeznički čvor Debaljceve.

Njemački, ruski, ukrajinski i francuski ministri vanjskih poslova trebali bi se sastati sljedećeg tjedna kako bi razgovarali o smirivanju stanja, izvijestili su ruski mediji. Nade je, međutim, za to bilo sve manje čak i prije najnovijeg opaženog ruskog pojačanja o kojem su ovoga tjedna izvijestile i Sjedinjene Države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara