Novogodišnja noć bez većih incidenata: U Splitu vatrogasci imali pune ruke posla, drugdje policija s alkoholiziranim građanima

Foto: Hina

NOVOGODIŠNJA noć u Osijeku protekla je mirno, bez incidenata i propucavanja od pirotehničkih sredstava, izvijestila je jutros osječko-baranjska policija. Po riječima glasnogovornice Policijske uprave Vesne Žnidarić Volarić, osim veselih i nešto više alkoholiziranih Osječana, nije bilo dojava o narušavanju javnog reda i mira niti o nesrećama.

Najveći broj Osječana Novu godinu dočekao je na središnjem Trgu Ante Starčevića uz taktove bečkog valcera "Na lijepom plavom Dunavu", a čestitke su im uputili osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Mirno u Istri tijekom novogodišnje noći

Novogodišnja noć u Istarskoj županiji protekla je mirno, bez većih izgreda koji bi u značajnijoj mjeri narušili stanje sigurnosti na području Istre, priopćila je danas istarska policija.

Zbog neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima u Svetoj Mariji na Krasu na području Umaga 40-godišnjak iz tog mjesta zadobio je lakše ozljede odnosno opekotine na ruci. Tijekom noći, policija je zbog narušavanja javnog reda i mira prekršajno prijavila 32-godišnjakinju iz Medulina koja je prilikom nadzora prometa pod utjecajem alkohola vrijeđala i omalovažavala policijske službenike.

Na istarskim prometnicama tijekom novogodišnje noći dogodile su se dvije prometne nesreće, a u jednoj od njih je teže ozlijeđen 27-godišnji vozač, koji je prevezen u pulsku Opću bolnicu.

"Drago nam je što su građani poslušali savjete policije i tako dali svoj doprinos uspješnosti preventivne akcije Mir i dobro," poručila je Nataša Rogić Jukopila iz odjela za odnose s javnošću istarske policije.

Uglavnom zbog prekomjernog konzumiranja alkohola djelatnici Hitne medicinske pomoći na području cijele Istre imali su dvadesetak intervencija, dok su pripadnici pulske javne vatrogasne postrojbe imali nekoliko manjih intervencija uglavnom zbog požara kontejnera i dimnjaka te jednog skutera u Puli koji je u potpunosti izgorio.

Brojni Puljani i njihovi gosti bučno su ušli u 2014. a oni koji su odlučili Novu godinu dočekati na otvorenom, učinili su to na Forumu, Portarati ili na Karolini, ovisno o glazbenom ukusu.

U pulskom rodilištu 18 minuta nakon ponoći rodila se prva beba u Istarskoj županiji u 2014., i to muško.

U Istri je 2014. godinu dočekalo je oko jedanaest tisuća gostiju koji su ostvariti oko 38 tisuća noćenja, među kojima su tradicionalno najbrojniji bili Talijani i Slovenci.

Novogodišnja noć u Vukovarsko-srijemskoj županiji protekla mirno

Novogodišnja noć protekla je na području Vukovarsko-srijemske županije mirno i bez većih izgreda, potvrđeno je u vukovarsko-srijemskoj policiji.

Na području te županije, u organizaciji gradskih vlasti, javno se Nova godina dočekala na trgovima u Vinkovcima, Vukovaru i Otoku uz nastupe tamburaških te rock i pop sastava, kao i u pojedinim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.

Prva beba u novogodišnjoj noći u Vukovarsko-srijemskoj županiji rođena je u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci. Dvanaest minuta iza ponoći sina Filipa rodila je Marina Preradović iz Vinkovaca.

Splitski vatrogasci imali posla s požarima po kontejnerima

Splitski su vatrogasci imali pune ruke posla u Silvestarskoj noći jer su gotovo svakih pola sata trebali izlaziti na teren, većinom zbog požara u kontejnerima.

Već oko podne jučer su gasili požar smeća u kontejneru u Bračkoj ulici, oko 19 sati je gorio kontejner u Mosećkoj ulici, potom u Stonskoj, pa u oko 20 sati u Vukovarskoj ulici; pola sata kasnije je gorjela trava i smeće kod Higijenskog zavoda. Netko je 15 minuta kasnije zapalio na cesti odbačen kauč, a odmah zatim su vatrogasci dobili dojavu da gori stan. Srećom radilo se tek o roštiljanju na zgradi u Riječkoj ulici.

Gašenje požara u kontejnerima uslijedilo je u Ulici Ljudevita Posavskog, Krležinoj, Hercegovačkoj, Savskoj, Matoševoj, Velebitskoj, Plančićevoj, Ulici Matice Hrvatske, na Pojišanu te u Korešnici.

Zapaljeno je ukupno 15 kontejnera. Materijalna se šteta još ne zna.

Novogodišnja noć u Brodsko-posavskoj županiji bez većih izgreda

Novogodišnje slavlje u Brodsko-posavskoj županiji proteklo je bez većih izgreda, na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu Novu godinu slavilo je oko 4.000 ljudi, a na otvorenom je 2014. godinu dočekalo i oko 1.000 Novogradiščana.

Policija u svojoj noćnoj statistici bilježi tek jednu prometnu nesreću koja je prošla samo s materijalnom štetom te nekoliko remećenja javnog reda i mira.

Novogodišnje jutro Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije prema tradiciji iskoristili su za posjet rodilištu bolnice u Slavonskom Brodu, međutim ove godine nisu mogli pronaći bebu rođenu nakon ponoći. Identična situacija je i u novogradiškom rodilištu.

"Nažalost nastavlja se trend pada broja novorođenih svake godine za dva razreda. Vidljivo je to i po broju upisane djece u prve razrede. Ipak, mislimo da svi koji su radili noćas zaslužili da im zahvalimo", rekao je Duspara.

Župan Marušić kaže kako su statistike u novogradiškom rodilištu nešto bolje, te da je ondje u 2013. godini rođeno 427 beba što je za sedam više nego prošle godine. "Međutim ukupno gledajući brojke nas sve skupa ipak trebaju zabrinuti", kaže Marušić.

U 2013. godini u rodilištu slavonskobrodske bolnice rođeno je 1.138 djevojčica i dječaka, što je za 43 manje nego u 2012. godini.

DUZS: Mirna novogodišnja noć

Predsjednik Ivo Josipović obišao je Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Mnogi životi su spašeni zahvaljajući DUZS-u, rekao je Josipović i zaželio im što manje posla. Novogodišnja noć je prošla uobičajeno za Službu 112, izvijestio je pak ravnatelj Uprave Jadran Perinić.

"Mogu sa zadovoljstvom konstantirati da su u protekloj godini rezultati rada bili odlični i nadam se da će tako i ostati uz, naravno, želju da imaju što manje posla", rekao je Josipović.

"Imali smo smrtno stradali slučaj u prometnoj nesreći, ostalo je sve uobičajeno. Ništa neobično, ništa neočekivano, ništa što je bitno različito od proteklih godina", istaknuo je Perinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara