Novosti preko cijele naslovnice optužile Josipovićevog savjetnika Rakara

Foto: Novosti/Hina

MARKO RAKAR, poznati bloger, informatički stručnjak i komunikacijski savjetnik, od državnih institucija na čijem čelu se nalaze SDP-ovi kadrovi dobio je u zadnje dvije godine više od milijun kuna proračunskog novca, tvrdi tjednik Novosti.

Rakar je na glasu kao čovjek od povjerenja predsjednika Ive Josipovića, a šira javnost upoznala ga je upravo zahvaljujući prvoj Josipovićevoj predsjedničkoj kampanji, na kojoj je radio. Tada je Rakara na Pantovčaku čekalo mjesto zamjenika predstojnika Ureda predsjednika, ali Josipović ga se odrekao kada je otkriveno da Rakar ima pozamašan porezni dug. Taj dug i dalje postoji, te iznosi gotovo 600 tisuća kuna, ali Josipovića to više ne smeta: Rakara je opet angažirao da mu radi na kampanji, a i za vrijeme mandata mu je osiguravao poslove s Uredom predsjednika, pišu Novosti.

Ove godine Rakarova firma Mrak usluge od Ureda predsjednika tako je dobila posao "težak" 78.750 kuna. Ostaje tako otvoreno pitanje plaća li Josipović usluge koje Rakar pruža njegovoj kampanji novcem iz državnog proračuna.

Najbolje poslovao s ministrom Mrsićem

Najunosniji Rakarov poslodavac zadnjih godina je Ministarstvo rada Miranda Mrsića, koji je vodio Josipovićevu kampanju na kojoj je radio i Rakar. U samo 14 mjeseci, između siječnja 2012. i travnja 2014. godine, Mrsićevo ministarstvo s Rakarovom je firmom Mrak usluge sklopilo čak sedam ugovora ukupne vrijednosti 539.247 kuna.

Na kreativan način izbjegnuto je raspisivanje javne nabave za poslove, pišu Novosti, koje je Rakar obavljao za Mrsića: svi ugovori sklopljeni su direktno, po principu bagatelne nabave, zato što njihova pojedinačne vrijednost ne prelazi zakonom propisanih 70.000 kuna bez PDV-a. Vrijednosti ugovora koje je Mrsićevo ministarstvo potpisalo s Rakarovom firmom kreću se od 43.750 kuna do 86.250 kuna.

Od prijatelja iz DZS-a dobio skoro 100 tisuća kuna

U Mrsićevom ministarstvu Rakar, kako pišu Novosti, ima vrlo čvrste veze. Osim što poznaje samog ministra iz Josipovićeve prve kampanje, Rakar je, prema navodima Novosti, i u prijateljskim odnosima s Mrsićevim glasnogovornikom Krunoslavom Vidićem, s kojim je surađivao na projektu "Vjetrenjača". U tom je projektu, s Rakarom i Vidićem, bio i Marko Krištof, koji će kasnije postati pomoćnik ministra Mrsića, a zatim i ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Firma Mrak usluge poslovala je i s tom institucijom; od DZS-a Rakar je dobio posao težak 96.249 kuna. Štoviše, novinarima su iz DZS-a čak i potvrdili da su ugovori s firmom Mrak usluge potpisani na inicijativu ravnatelja Krištofa koji je, kako kažu, s Rakarom ranije surađivao i imao dobra iskustva.

Rakarovu firmu vole i druga ministarstva na čijem čelu sjede SDP-ovci. S ministarstvom Milanke Opačić Rakarova je firma tako potpisala tri ugovora ukupne vrijednosti 237.500 kuna. I ovoga je puta, kako pišu Novosti, sve dogovoreno direktnom pogodbom kroz proceduru tzv. bagatelne nabave. Dobivao je Rakar poslove i od ministarstva Branka Grčića (81.250 kuna) i Tihomira Jakovine (91.250 kuna).

Rakar odgovor objavio dan nakon upita, tvrdi: Nisam cilj ja, nego Josipović

Rakar je na svojoj stranici mrak.org, i prije objave teksta u Novostima, napisao kako je dobio upit novinara vezano za poslove koje je radio za razna ministarstva. Tvrdi kako nije nikakva osobita tajna jer se o tome pisalo. 

"Naime, prije nekoliko tjedana Ministarstvo financija je pokrenulo web stranicu na kojoj možete utipkati oib bilo kojeg dobavljača i onda ćete dobiti sve uplate koje je taj dobavljač dobio od državnog proračuna. Primjerice, ako upišete OIB izdavača novosti (29873902790) onda lagano saznate da su samo tijekom 2014. godine od Vlade dobili 9.067.000 kuna ili pak u 2013. primili su 11.625.520 kuna. Taj web site je po meni veliki iskorak u transparentnosti države i (malo poznata činjenica) nastao je temeljem mojeg prijedloga i višegodišnjeg lobiranja. Mislim da je bedasto pretpostaviti da sam se borio za tako nešto a da nisam znao ili mislio da i podaci o mojoj suradnji s ministarstvima neće biti vidljiva. Dapače, sasvim je jasno da kada se krene govoriti o izborima, osobito ovim predsjedničkima onda se izvlače zahvalne teme a ja sam oduvijek bio zahvalna tema (što ću, takav sam, ne ostavljam mjesta kompromisima i teško se uklapam u gomilu) i uvijek je korisno izvući pitanje mog poreznog duga, registra branitelja, moje povezanosti s predsjednikom (ili kombinacija tih tema) ili kao što sada vidimo posla kojeg sam obavljao za više državnih tijela (popis je potpun koliko ja vidim).", napisao je Rakar.

Rakar tvrdi kako teze novinara da više od pola prihoda ostvaruje s državom nisu točne. "U 2012 godini moj prihod od države je bio manji od četvrtine ukupnih prihoda, a u 2013 ispod polovice dok će u ovoj godini biti vjerojatno na razini od nekih 5-10%. Razlog zašto njegova matematika ne štima je to što državna riznica priokazuje bruto iznose uplata dok se u poslovnim knjigama knjiže neto iznosi (PDV u RH je 25% pa je potrebno umanjiti PDV iz svih uplata). Nadalje, čini se da novinar (slučajno ili namjerno, teško je reći) zbraja podatke koje je pronašao u planovima javnih nabava ministarstava s podacima o plaćanjima iako se radi o jednim te istim podacima. I posljednje, ako je posao ugovoren i fakturiran u npr. 2013. godini a naplaćen u 2014. to nisu dva posla nego je i dalje riječ o jednoj transakciji. Kruške i jabuke. Ukratko, u 2014. godini više ne radim za državu (uz mali izuzetak Ureda predsjednika gdje radim na ažuriranju i održavanju njihove web stranice i multimedijalnih sadržaja).", tvrdi Rakar i dodaje kako smatra da je javnost upoznata s njegovim kompetencijama koje uključuju sve što se tiče informatike.

"Kako god okrenuli, moje je mišljenje da sam sudjelovao i bio instrumental u mnogim projektima koji su ili razotkrili niz nepravilnosti i zloupotreba javnog novca (o tome ste puno čitali, a o nekim stvarima ćete tek čitati, jedino niste znali odakle je krenulo jer je to u stvari nebitno), ili su doveli do ušteda u državnom proračunu. Uštede za koje smatram da su napravljene su nekoliko redova veličina veće od svih honorara koje sam primio zajedno. Iznimno sam ponosan na sve što sam postigao i ako imam bilo kakvih žaljenja onda je to zato što nismo napravili više a smatram da smo mogli i trebali.", tvrdi Rakar.

"Da sažmemo; ne vjerujem da sam predmet interesa novinara u Novostima, ideja je napasti mene kao percipirano slabu kariku u cilju kompromitiranja kampanje i kandidata. To se pokušalo 2010. nekoliko puta, svake godine završim u novinama kao loš primjer i sasvim je bilo jasno da će se to događati i ove godine (čak Novosti nisu niti osobito originalne u tom naumu) i vjerojatno će toga biti još. Novosti i SNV ionako imaju dugotrajni sukob s predsjednikom Josipovićem i nije osobita tajna da su neki od njegovih prijedloga, poput primjerice preferencijalnog glasanja, direktno u suprotnosti s interesima vodstva SNVa, pa stoga ni ovaj upit nije osobito iznenađenje.", zaključuje Rakar.

Mrsić: Sve transparentno u angažmanu Rakara u Josipovićevoj kampanji

Ministar rada Mirando Mrsić upitan za navodno pogodovanje vlasti tvrtki Marka Rakara, koja je navodno u blokadi, u poslovima s tijelima javne vlasti, kazao je da je sve u skladu sa zakonom.

"Mi smo morali uspostaviti sve nove procese, uspostaviti novu IT tehnologiju i uslugama tvrtke Mrak smo postigli uštede između 20 i 40 posto. Dakle sve je javno i transparentno u sklopu samog zakona, prema tome tu nemamo što skrivati niti smo što skrivali. Malo je čudno da se to zbiva sada kada je gospodin Rakar objavio da će biti u timu predsjednika Josipovića za kampanju.", kazao je Mrsić, prenosi Media servis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara