Nuklearka Krško opet u pogonu: Svoj puni kapacitet postići će u sljedećih nekoliko dana

Foto: energetika.net

NUKLEARNA elektrana Krško noćas je ponovno priključena na elektroenergetsku mrežu, a nakon što je u subotu automatski zaustavljena zbog neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje temperature reaktorskog hladila, priopćeno je jutros iz nuklearke.

Nuklearka je na mrežu ponovno priključena noćas u 2 sata, trenutno radi 35-postotnom snagom i postupno diže opterećenje te će, kako se predviđa svoj puni kapacitet postići u sljedećih nekoliko dana.

Podsjetimo, nakon što je u utorak, nakon završenog remonta, ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nuklearna elektrana Krško u subotu je opet stala s radom. Kako se isticalo u priopćenju, rad je nakratko zaustavljen zbog neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje.

"Nuklearna elektrana Krško u utorak je nakon završenog remonta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu te je postepeno podizala snagu. Danas ujutro nešto prije pet sati pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave. U trenutku aktivacije automatske zaustave svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti. Uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila", istaknuli su u Krškom.

"Zamjena sustava mjerenja temperature reaktorskog hladila jedna je od trideset modifikacija izvedenih tijekom ovogodišnjeg remonta. Tijekom podizanja snage elektrane nakon ponovnog starta, osoblje elektrane zajedno je s dobavljačem pratilo rad mjernog sustava. Rad novougrađenog sustava bio je do trenutka zaustave u skladu s projektom definiranim odzivom. Zajednički je zaključeno da uzrok aktivacije sustava nije povezan sa stvarnim vrijednostima parametara, odnosno stanjem elektrane,e već neodgovarajućim odzivom elektronike. U tijeku je detaljan dijagnostički postupak", nastavlja se.

Tijekom zaustave svi su sustavi radili ispravno i postupano je u skladu s normalnim operativnim postupcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara