"Nuklearna elektrana Krško je sigurna i nema opasnosti!"

"Nuklearna elektrana Krško je sigurna i nema opasnosti!"

Foto: energetika.net

NUKLEARNA elektrana Krško je sigurna i straha od opasnosti nema, tvrde iz NE Krško.

Iako se nuklearka Krško prije nekoliko dana automatski zaustavila zbog problema s očitavanjem sustava, svi problemi su otklonjeni i straha za sigurnost nema.

Nuklearka Krško, trenutačno radi s 90-postotnim kapacitetom, a idućeg će ponedjeljka nakon propisanih mjerenja i testova njena snaga biti povećana na puni 100-postotni kapacitet, priopćeno je u srijedu u nuklearki.

U trenutku automatskog isključenja u subotu, do čega je došlo zbog nepravilnog djelovanja novog mjernog sustava za temperaturu reaktorskog hladila, nuklearka je djelovala u posve normalnom stanju i s normalnim vrijednostima temperature. Do isključenja je došlo nakon što je mjerni instrument reagirao izazvan kratkotrajnom vanjskom elektromagnetskom smetnjom koja ni u kojem slučaju nije mogla i nije utjecala na okoliš, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) direktor nuklearke Krško Stane Rožman.

A da nuklearka radi po najvišim svjetskim standardima sigurnosti, potvrdio je tehnički direktor Nuklearne Elektrane Krško Predrag Širola: "Kroz dugi niz godina obnavljamo elektranu u skladu sa svjetskom praksom i vlastitim iskustvima, i odgovorno tvrdim da je elektrana u ovom trenutku sigurna. Operativni problemi koji su se događali ovih dana su problemi povezani sa radom elektrane u jednom životnom vijeku. Povremeno se pojave problemi ali važno je da ih znamo rješavati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Peričić naglasio je kako su svjesni rizika koji uvijek postoji, ali da to ne mora brinuti građane, jer su sve mjere predostrožnosti postignute: "Prije svega govorim o sustavu zbrinjavanja i sklanjanja, u slučaju da bi do nazovimo to tako nesreće na nuklearki moglo doći, područja i dijelovi Republike Hrvatske koji bi temeljem toga mogli biti potencijalno ugroženi radioaktivnom prašinom, i mjere koje se tada poduzimaju, one su razrađene".

Dodao je da je NE Krško je sigurna i podliježe visokim europskim standardima, ali da je najvažnije educirati građane: "Naravno da ste svjesni i toga da je upravo grad Zagreb i Državna uprava za zaštitu i spašavanje nedavno pustila u opticaj jedan letak, informativni. Naravno da se i taj letak prihvatio kao moguće upozorenje da će se nešto ipak doista i dogoditi, međutim moram kazati Hrvatskoj javnosti da takvih upozorbi nema. Ali je jako dobro raditi na tome da se naši ljudi educiraju što u nekim slučajevima napraviti, pa tako i i u ovim radiološkim i nuklearnim".

U nuklearki su spremni za svakakve moguće scenarije, pa tako i onaj najgori, da dođe do curenja radijacije. I Jadran Perišić naglašava kako su oni potpuno spremni: "U većini od tih slučajeva kada govorimo o radioaktivnoj prašini, sasvim dovoljno je zatvoriti vaše prozore i skloniti se u vašem stanu.Koliko će to potrajati, pola dana, dan, dva, tri dana, dok taj radioaktivni oblak ne prođe. Ali to sve ovisi o nizu faktora, i teško je reći što će se u datom trenutku doista i učiniti, ali planovi zato postoje".

Izgradnja NE Krško započela je 1974. godine i 50 % vlasništva ima Hrvatska dok je drugi dio Slovenski. Nuklearka je dozvolu za rad dobila do 2023. godine kada će, nadaju se u elektrani ponovo obnavljanjem sustava dobiti dozvolu za idućih 10 godina. Ukoliko do toga ne dođe jedini problem bi mogao biti zbrinjavanje nuklearnog otpada, Slovenija je za svoju polovicu već našla odlagalište, dok ga Hrvatska još nema. I jedni i drugi slažu se da bi suradnja između dvije zemlje i gradnja jednog odlagališta olakšala muke objema stranama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara