OECD: Najveća svjetska gospodarstva povećala poticaje poljoprivredi

Foto: scx.hu

NAJVEĆA svjetska gospodarstva prošle su godine povećala poljoprivredne subvencije usprkos krizi i visokim cijenama hrane.

Prošle su godine državne potpore poljoprivredi u 47 najrazvijenijih zemalja svijeta u prosjeku dosegnule protuvrijednost oko 17 posto bruto prihoda u tom sektoru, u odnosu na 15 posto koliko su iznosile u 2011., objavio je OECD u redovnom godišnjem izvješću.
 
To je povećanje zapravo bilo nepotrebno budući da su više cijene poljoprivrednih proizvoda pružale dobru priliku za smanjenje subvencija, smatraju u OECD-u.
 
“Svjetska tržišta hrane i roba doživljavaju procvat i očekuje se da će cijene roba i dalje rasti pa je pravi trenutak da se vlade vjerodostojno obvežu provesti opsežnu reformu poljoprivrednih subvencija”, zaključio je direktor OECD-a za trgovinu i poljoprivredu Ken Ash.
 
Izvješće je predstavljeno u Bruxellesu, u sjedištu Europske unije koja po navodima OECD-a poduzima “značajne korake” kako bi reformirala iznimno velikodušan program subvencija. Ipak, moguća su i dodatna poboljšanja, napominju u toj međunarodnoj organizaciji.
 
U lipnju je Europska unija najavila veliku reformu kontroverzne Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja bi trebala obuhvatiti niže subvencije za industrijske farme i poticaje za mlade poljoprivrednike.
 
Prema važećim propisima, 80 posto subvencija u sklopu CAP-a isplaćuje se 20 posto poljoprivrednih poduzeća koja se bave intenzivnom proizvodnjom budući da nekoliko zemalja još uvijek povezuje subvencije s razinom proizvodnje.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema novom bi se prijedlogu zemlje članice EU-a do 2019. trebale pobrinuti da svaki poljoprivrednik dobije najmanje 60 posto prosječnog iznosa subvencije po hektaru.
 
U OECD-u pritom upozoravaju da planirana reforma “ne predstavlja značajan otklon ni od aktualne orijentacije ni od obujma potpora u 28-članom bloku”.
 
Prema podacima te međunarodne organizacije, subvencije su prošle godine dosezale protuvrijednost 19 posto bruto prihoda u poljoprivredi EU-a, u usporedbi sa sedam posto koliko su iznosile u Sjedinjenim Državama.
 
Najveća gospodarstva u nastajanju prošle su pak godine ponovo povećala poljoprivredne subvencije, koje su tako u Kini iznosile 17 posto ukupnih prihoda a u Indoneziji 21 posto.
 
Njihova je pak razina ostala relativno niska u Brazilu, na pet posto, te u Južnoafričkoj Republici, gdje su iznosile tri posto.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara