ORaH: Naša vanjska politika se treba okrenuti Rusiji, Kini, Indiji i Južnoj Koreji

Foto: Hina

PREDSJEDNICA ORaH-a Mirela Holy i dr. sc. Nataša Beširević, predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a danas su predstavile nacrt prijedloga vanjske politike stranke Održivi razvoj Hrvatske.

ORaH ističe da Hrvatska, iako mala zemlja sukladno svim odrednicama međunarodnih odnosa, sadržajnom promjenom karakteristika vanjskih i europskih poslova ima veće mogućnosti utjecaja na međunarodne odnose nego što bi se očekivalo s obzirom na veličinu njenog teritorija i druge značajke. Pri oblikovanju međunarodnog okruženja, Hrvatska na raspolaganju ima sljedeće strategije vanjskih odnosa: multilateralizam i vanjska politika koja se ostvaraju kroz specijalizaciju tzv. niše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku vanjsku politiku treba usmjeriti prema novim izazovima globalizacije (preustroj osoblja diplomatskih misija prema rastućim tržištima, posebice Rusije, Indije i Kine, Južne Koreje), intenzivirati dosadašnju suradnju sa asocijacijama gospodarstvenika, izvoznika, znanstvenika, Hrvatskom turističkom zajednicom te ostalim institutima, javnim i nevladinim organizacijama. U europskim poslovima treba se fokusirati na politiku proširenja (regionalna suradnja), energetiku, održivi rast i razvoj Mediterana, te turizam. Nužno je jače formirati savezništava, koalicije, zajedničke akcija i inicijative, počevši od dogovora nacionalnih interesa sa županijama, kojima bi se u regionalnoj suradnji omogućilo potpisivanje ugovora prekogranične suradnje, do razvoja regionalne politike i projekata na temelju gospodarskih interesa u području energetike, znanosti, istraživanja, ICT, zaštite okoliša, transporta i turizma kako bi se zajednički nastupilo na EU tržištu. Iz tog razloga je nužno i osnivanje lobističkog konzorcija države i gospodarstvenika u Bruxellesu.

Potrebno je uspostaviti intenzivniju suradnju i koordinaciju vanjskih poslova i ministarstava gospodarstva, znanosti, regionalnog razvoja i Ureda predsjednika s grupama gospodarstvenika i znanstvenika kroz korištenje vanjskih poslova kao poveznice gospodarstva i znanosti Hrvatske sa svijetom. Na razini samog Ministarstva potrebno je propisati jasne kriterije u promicanju državnih službenika u službi vanjskih poslova, posebno na poslovima europske koordinacije, objavio je ORaH na svojim mrežnim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara