ORaH za ukidanje obaveznog drugog stupa: "Postojeći model ugrozio je isplate mirovina"

ORaH za ukidanje obaveznog drugog stupa: "Postojeći model ugrozio je isplate mirovina"

Foto: Hina

STRANKA Održivi razvoj Hrvatske – ORaH danas je predstavila Mirovinsku politiku na tribini održanoj u Zagrebu. Tribinom je moderirala dr. sc. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, a rješenja mirovinske politike ORaH-a predstavile su Vlasta Toth, članica Predsjedništva te dr. sc. Nataša Beširević, predsjednica Foruma za ljudska prava i društvenu pravdu ORaH-a, priopćeno je iz Stranke.

ORaH smatra kako postojeći mirovinski sustav, prvenstveno temeljen na generacijskoj solidarnosti, ima potencijal za održivost, iako je prošao kroz krajnje turbulentna razdoblja. Ono što situaciju trenutno čini neodrživom je upravo obvezni drugi stup kapitalizirane štednje koji nije dio rješenja, već uzrok problema. Zbog načina na koji je nastao, izdvajanjem i preusmjeravanjem četvrtine doprinosa za prvi javni mirovinski stup te zbog visokih tranzicijskih troškova od 1,6% BDP-a, došlo je do ozbiljnih poteškoća u isplati mirovina jer se zbog umanjenja od 5-6 milijardi kuna godišnje Vlada za taj iznos mora zaduživati kod istih tih fondova te im i plaćati visoke kamate, zbog čega se povećava javni deficit, smatraju u ORaH-u.

Postojeći model ugrozio je isplate mirovina

"Smatramo kako je postojeći model drugog stupa individualne kapitalizirane štednje ugrozio isplate mirovina, onih postojećih, ali i budućih, kao i državne financije. Državni proračun zbog takvog modela trpi dupli trošak. Prvo, jer godišnje uplaćuje pet posto doprinosa (5-6 mlrd. kuna) u drugi stup, a taj iznos ne samo da nedostaje za isplatu mirovina iz prvog stupa, nego se država mora zaduživati kod banaka, koje su „vlasnice“ obvezatnih mirovinskih fondova, i to za visoke kamate na državne obveznice. Razumljivo je i očekivano da financijska industrija zagovara ostanak svog financijskog proizvoda, iako je sada već neosporno da je riječ o promašenom i štetnom modelu", navode iz ORaH-a.


Postojeća niska razina mirovina ubrzano poveća stopu siromaštva starijih osoba, stoga je potrebna dubinska reforma, smatraju u stranci ORaH.

"Zalažemo se za rekonstrukciju mirovinskog sustava na način da se umjesto postojećeg obveznog drugog stupa uvede dobrovoljni te izgradi novi sustav profesionalnih mirovina. Naime, ako se vrati 5 % doprinosa i sve oduzeto iz drugog stupa u prvi stup - a riječ je o iznosu do 70 milijardi kuna – uz vraćanje osiguranika iz drugog u prvi mirovinski stup te drugi stup postane dragovoljan, možemo uspostaviti održiv sustav. Također potrebno je uvesti red u područje plaća i doprinosa te izuzeti sve osiguranike koji ostvaruju mirovinu po posebnim propisima. Dugoročno rješenje održivosti i adekvatnosti hrvatskog mirovinskog sustava moguće je ostvariti jedino povećanjem stope zaposlenosti, rastom plaća, eliminacijom rada na crno, strogom naplatom doprinosa, reformama u doprinosima te ponovnim jačanjem prvog mirovinskog stupa i pronalaženjem novih modela financiranja javnog sustava mirovina, kroz profesionalne mirovine i dobrovoljnu štednju, ali ne kroz postojeći model obvezne kapitalizirane štednje temeljem doprinosa ustegnutih iz prvog mirovinskog stupa", zaključuju iz ORaH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara