Obama ne odustaje od povišenja poreza za bogate: Ovaj sustav naprosto nije pravedan

Foto: AFP

BARACK Obama, čini se, ne odustaje od svog plana za povišenjem poreza najbogatijim Amerikancima. U svom novom tjednom obraćanju, Obama je ponovno apelirao na Kongres da odobri takozvano "Buffettovo pravilo", prema kojem bi se po većoj stopi oporezivalo milijunaše.

"Zahvaljujući postojećem sustavu milijarderi poput  Warrena Buffetta i Billa Gatesa plaćaju niže stope od njihovih tajnica. To nije pravedno. Nema smisla. Hoćemo li i dalje određivati smanjenja poreza najbogatijim Amerikancima, poput mene, Warrena Buffetta ili Billa Gatesa, ljudima kojima to nije potrebno i nisu to tražili", kazao je Obama.

Američki predsjednik u nekoliko je navrat istaknuo kako postojeći sustav naprosto nije pravedan. "Najbogatiji Amerikanci plaćaju među najnižim porezima u posljednjih 50 godina", dodao je.

Kongres bi o ovom prijedlogu trebao odlučivati za nekoliko tjedana, a republikanci su dosad jasno govorili kako se protive ovom prijedlogu. Obama je svjestan kako bi mu ovakav stav u predizbornoj kampanji mogao donijeti podršku srednje i niže klase, i nema dvojbe da će na njemu i dalje inzistirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara