Obama obećao podršku saveznicima u Perzijskom zaljevu, ali bez službenog sporazuma

Obama obećao podršku saveznicima u Perzijskom zaljevu, ali bez službenog sporazuma

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u četvrtak je obećao podršku saveznicima u Perzijskom zaljevu u slučaju da budu napadnuti izvana, te je obećao da bi u slučaju takve ugroze SAD razmotrile upotrebu vojne sile.

"SAD će biti uz svoje partnere iz Vijeća za suradnju u Zaljevu u slučaju napada izvana, te će produbiti suradnju koju imamo", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Obama je u Camp Davidu ugostio visoke predstavnike šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman, Katar), te ih je izvijestio o pregovorima s Iranom pokušavajući ih uvjeriti da dogovor o iranskom nuklearnom programu ne znači veće približavanje Teheranu.

Čelnici arapskih zemalja strahuju da bi ukidanje sankcija povećalo utjecaj Irana i dodatno destabiliziralo regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su arapski čelnici priželjkivali službeni sporazum o obrani, do toga nije došlo, ali je predsjednik SAD-a obećao pomoć u integraciji proturaketnih sustava, brzoj isporuci naoružanja i vojnoj obuci.

U zajedničkoj izjavi istaknuto je da je sporazum sa Iranom o njegovom nuklearnom programu od zajedničkog sigurnosnog interesa za arapske zemlje iz Perzijskog zaljeva, ali pod uvjetom da bude sproveden na način koji uzima u obzir regionalnu i međunarodnu zabrinutost.

Na sastanku u Camp Davidu nije bilo saudijskog kralja Salmana, što promatrači ocjenjuju kao izraz njegova nepovjerenja prema Obaminoj administraciji. Tako su Saudijsku Arabiju predstavljali prijestolonasljednik Mohammed bin Nayef, te kraljev sin i ministar obrane princ Mohamed bin Salman.

Međunarodni pregovori s Iranom nastavljeni su u utorak u Beču, a konačni dogovor trebao bi biti postignut do 1. srpnja, na osnovi okvirnog sporazuma postignutog 2. travnja u Lausannei.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara