Obama optužio republikance: Blokirali su vladu zbog ideološkoga rata

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u utorak je krivnju za blokadu financiranja države svalio na republikance i njihov "ideološki rat" s prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti, te zastupnike u Kongresu pozvao da glasaju za proračun.

"Blokirali su vladu zbog ideološkoga rata, jer žele milijunima Amerikanaca uskratiti zdravstvenu zaštitu koju bi si mogli priuštiti", rekao je u ružičnjaku Bijele kuće.

"Mnogi zastupnici jasno su rekli kako im je predsjednik predstavničkoga doma (John) Boehner rekao da jednostavno glasaju za ili protiv blokade rada vlade, bez ikakvih uvjeta. Dovoljno glasova iz obiju stranaka moglo je spriječiti blokadu rata", rekao je.

Obama upozorio republikance

Obama je republikance upozorio i da ne bi smjeli iduću važnu odluku, a riječ je o podizanju plafona za vladino zaduživanje što će biti sredinom listopada, uvjetovati ni promjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti niti za postizanje kakva drugog političkog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres se mora prestati na taj način služiti krizom, rekao je. "Nikomu neću dopustiti da blati dobro ime Sjedinjenih Američkih Država samo da bi naknadno mijenjao završene izbore ili izvukao neku ideološku korist".

Po Obaminim riječima, razorna bi bila nemogućnost otplate dugova koja bi nastupila ne podigne li Kongres plafon zaduživanja koji je sada 16,7 bilijuna dolara i koji će biti dosegnut za manje od tri tjedna. Prijetnja takvim stanjem 2011. dovela je do bolnog smanjenja kreditnog rejtinga, dodao je.

"Da ovaj put odu do kraja i prisile Sjedinjene Države da prvi put u svojoj povijesti objave kako ne mogu otplaćivati dug, to bi bilo znatno opasnije od blokade vlade, a već je ta blokada loša. To bi bila blokada gospodarstva", upozorio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara