Obama poručio Kongresu: Strpite se sa sankcijama Iranu, nuklearno pitanje možemo riješiti miroljubivo

Obama poručio Kongresu: Strpite se sa sankcijama Iranu, nuklearno pitanje možemo riješiti miroljubivo

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama zatražio je u petak od američkog Kongresa da se strpi i zaprijetio je vetom na moguće donošenje novih sankcija Teheranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

"Kongres mora biti strpljiv", rekao je američki predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Davidom Cameronom, dodajući da bi nove sankcije "dovele u pitanje mogućnost diplomatskog rješenja jednog od najtežih pitanja nacionalne sigurnosti".

Dvojica čelnika su rekla da nisu za nove sankcije "u ovom trenutku", a Cameron je kazao da treba "vremena" da bi pregovori uspjeli.

"I ubuduće želimo biti potpuno sigurni da Iran neće moći proizvesti nuklearno oružje", dodao je britanski premijer.

Obama je kazao kako je rekao zastupnicima demokratima da će uložiti veto na zakon koji traži nove sankcije, ako se on pojavi.

"Imamo prigodu riješiti nuklearno pitanje miroljubivo"

Velesile Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina pregovaraju s Iranom i do 1. srpnja trebaju postići dogovor o iranskom nuklearnom programu za koji Zapad sumnja da bi mogao biti usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja, dok Iran tvrdi da ima samo miroljubive svrhe.

Obama je upozorio da ako bi Kongres iznudio nove sankcije to bi Iran mogao iskoristiti kao izgovor da napusti razgovore i optuži Washington sprječava dogovor i ne postupa u dobroj vjeri.

Obama je rekao da ako i ne dođe do sporazuma to ne znači da će Washington posegnuti za vojnim rješenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sugeriram, ponavljam ne sugeriram da ćemo se odmah naći u ratnom stanju ako propadnu pregovori s Iranom", rekao je. "Ključno je ovo: Možda nećemo doći do toga, ali imamo prigodu riješiti nuklearno pitanje miroljubivo".

Republikanski i demokratski kongresnici pokrenuli su izradu novoga zakona o sankcijama koji će na glasovanje doći u veljači.

Obama i Cameron za nastavak sankcija Moskvi zbog Ukrajine

Američki predsjednik Barack Obama zauzeo se u petak zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom za nastavak "oštrih sankcija" Rusiji zbog podupiranja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Suglasni smo da treba nastaviti oštre sankcije Rusiji sve dok ne prekine agresiju u Ukrajini i podupirati Ukrajinu u provođenju važnih demokratskih i gospodarskih reforma", rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Cameronom u Bijeloj kući.

Cameron je pak ocijenio da je "Rusija odlučila pogaziti suverenitet jedne države. To prijeti našoj stabilnosti i blagostanju".

"Zato ćemo i ubuduće činiti pritisak na Rusiju kako bi se riješila ta diplomatska kriza", dodao je.

"Ujedno ćemo nastaviti pružati potporu Ukrajini na njezinu putu reforma, pa i kroz financijsku pomoć", zaključio je britanski čelnik.

Na proruskom separatističkom istoku Ukrajine u petak se širilo nasilje, s jedanaest novih žrtava u 24 sata dok se još ne zna kada se treba sastati skupina zadužena za mirovne pregovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara