Obama razgovarao s Putinom i savjetovao mu da iskoristi priliku mirovnih pregovora

Obama razgovarao s Putinom i savjetovao mu da iskoristi priliku mirovnih pregovora

Ilustracija: Hina

SJEDINJENE Države pokušavaju uvući Rusiju u sukob u Ukrajini i na taj način potaknuti promjenu vlasti u Moskvi te razjediniti Rusiju, izjavio je u utorak voditelj ruskog Savjeta sigurnosti, dan uoči planiranog summita o Ukrajini u Minsku.

"Amerikanci pokušavaju uvući Rusiju u međuvladin vojni sukob, koristeći sukob u Ukrajini kako bi isforsirali promjenu vlasti i naposljetku razjedinili našu zemlju", kazao je uoči za srijedu u Minsku zakazanih mirovnih pregovora Nikolaj Patrušev, čije riječi prenosi novinska agencija RIA.

U utorak su rakete ubile više od deset civila i vojnika duboko u teritoriju što ga drže ukrajinske vlasti, a pobunjenici nastavljaju s napadima na važno željezničko čvorište pa je očito, piše Reuters, da se uoči mirovnih pregovora zakazanih za idući tjedan položaj službenoga Kijeva znatno pogoršao.

Pobunjenici napreduju

Napredovanje proruskih separatista umanjuje izglede da se u srijedu u Minsku na summitu Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke postigne dogovor u skladu s novom francusko-njemačkom inicijativom, te da završi rat koji je već odnio više od pet tisuća života.

Europski dužnosnici kažu kako je teško i zamisliti da bi pobunjenici pristali stati i vratiti se na ranije položaje jer već tjednima uporno napreduju.

Novinska agencija RIA prenosi riječi jednoga ruskog izvora koji kaže da ne postoji plan potpisivanja dokumenta kojim bi se na mirovnim pregovorima riješio sukob, nego da će na razgovorima u srijedu glavna tema biti stvaranje demilitarizirane zone.

Nasuprot njemu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko vjeruje da će razgovori u Minsku biti "posljednja prilika" za istinski prekid vatre, kaže se na njegovoj internetskoj stranici, javlja Reuters.

"Sutrašnji sastanak u Minsku jedna je od posljednjih prilika da se proglasi bezuvjetni prekid vatre i da se povuče teško topništvo", rekao je je Porošenko telefonom španjolskome ministru vanjskih poslova Joseu Manuelu Garciji-Maragallu.

I američki predsjednik Barack Obama telefonirao je s Porošenkom i s njime razgovarao o sukobu na istoku Ukrajine te o međunarodnim pokušajima da se postigne prekid vatre, objavila je Bijela kuća, a prenosi dpa.

"Razgovori su dosad imali smisla"

U priopćenju Bijele kuće ne kaže se jesu li Obama i Porošenko spominjali Obamina razmišljanja o tome treba li naoružavati Ukrajinu, nego je naglašena američka financijska potpora Kijevu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u utorak da su planovi za summit o ukrajinskoj krizi u bjeloruskoj prijestolnici Minsku dosad bili korisni, ali da ima još otvorenih pitanja pa je pozvao Moskvu i Kijev da iskoriste priliku koju im taj sastanak pruža.

"Razgovori su dosad imali smisla, ali ostalo je još mnogo otvorenih pitanja koja treba riješiti prije početka summita u Minsku", rekao je. "Sutra ćemo imati još jednu veliku priliku da poduzmemo prvi korak prema smirivanju, ali još ništa nije riješeno. Samo održavanje summita nije jamstvo uspjeha. Od Moskve i Kijeva očekujem i pozivam ih da doista iskoriste tu priliku".

I papa Franjo u utorak je zatražio da "sve strane" poštuju "načelo međunarodnoga prava" u ukrajinskome sukobu. Papin glasnogovornik Federico Lombardi, piše France Presse, rekao je da Papa zahtijeva "iskrene napore da se primijene dogovori koji budu postignuti" te podsjeća na "načelo međunarodnoga prava".

Obama zahtijeva od Putina mirno rješenje za Ukrajinu

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom je razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom zatražio pronalaženje mirnog rješenja sukoba u Ukrajini uoči odlučnog summita u Minsku, objavila je Bijela kuća u utorak.

Izrazivši zabrinutost "stalnom podrškom koju Rusija daje separatistima", Obama je upozorio da će neuspjeh mirovnih pregovora, koje vode Francuska i Njemačka, imati posljedice za Moskvu.

Tijekom razgovora, američki je predsjednik naglasio da je važno da predsjednik Putin iskoristi priliku pregovora što su u tijeku između Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine za pronalaženje mirnog rješenja sukoba.

"Ako Rusija nastavi s agresivnim akcijama u Ukrajini i slanjem vojnika, oružja i financiranjem pobunjenika, posljedice će joj biti teže", istaknula je Bijela kuća u priopćenju.

U srijedu će se ruski, ukrajinski, francuski i njemački čelnici sastati na summitu u Minsku na pregovorima koji se smatraju posljednjom prilikom za mirovni plan nakon 10 mjeseci sukoba na istoku Ukrajine, u kojemu je poginulo više od 5300 ljudi.

Rusija je ignorirala prethodni mirovni sporazum potpisan u Minsku u rujnu 2014.

Tijekom telefonskog razgovora Obama je ponovio podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Nešto ranije, američki je predsjednik telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Oba čelnika izrazila su nadu u postizanje napretka na tom summitu, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara