Obama želi Rusiji uskratiti neke trgovinske povlastice: "Dovoljno su gospodarski napredovali"

Obama želi Rusiji uskratiti neke trgovinske povlastice: "Dovoljno su gospodarski napredovali"

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama želi Rusiji uskratiti neke povlastice koje uživa u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama, što je simbolična odluka koja nije izravno povezana sa stanjem u Ukrajini, rekla je u srijedu Bijela kuća.

U poruci Kongresu, američki predsjednik je priopćio odluku da Rusiju makne s popisa zemalja koje koriste povlašteni carinski režim rezerviran za zemlje u razvoju za dio njezinih uvoza.

Bijela kuća je opravdala tu odluku činjenicom da je Rusija prošle godine prešla u kategoriju zemalja s visokim dohotkom, prema podjeli Svjetske banke.

"Rusija je dovoljno gospodarski napredovala i ne treba koristiti prednosti koje se dodjeljuju manje naprednim zemljama, sukladno pravilima programa zemalja u razvoju", precizirao je glasnogovornik State Departmenta Jay Carney.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o koincidiranju te mjere i sadašnjeg stanja u Ukrajini, za čije destabiliziranje Moskva optužuje Washington, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost je rekla da one nisu izravno povezane.

"Potezi Rusije u Ukrajini, iako nisu izravno povezani s odlukom predsjednika, ističu prikladnost poduzimanja te mjere u ovom trenutku", primijetila je glasnogovornica Caitlin Hayden.

Ona je dodala da bi Rusija u svakom slučaju bila automatski izbačena iz programa zemalja u razvoju do 2016.

Radi se simboličnoj mjeri koja će zahvatiti samo mali dio ruskog izvoza u Sjedinjene Države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara