Obavezno odvajanje otpada: Kazne za gradove i općine do 300 tisuća kuna

Obavezno odvajanje otpada: Kazne za gradove i općine do 300 tisuća kuna

Foto: Hina

OD DANAS su gradovi i općine u Hrvatskoj dužni omogućiti selektivno skupljanje otpada.
Predviđene kazne za one gradove i općine koji nisu omogućili odvojeno prikupljanje otpada kreću se od 100 do 300 tisuća kuna.

Nakon što je resorni ministar Mihael Zmajlović u lipnju poručio da nikakve odgode roka neće biti, inspektori su krenuli u obilazak terena.

Gotovo 30 posto općina i gradova ne provodi primarnu selekciju

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je rezultate Zakona o održivom gospodarenju otpadom u prvih godinu dana provedbe.

Obaveznu primarnu selekciju s današnjim danom provodi 71,6 posto gradova i općina.

Još uvijek ih je gotovo 30 posto koje po tom pitanju ništa nisu napravili, rekao je pomoćnik ministra za inspekcijske poslove, Goran Heffer.

"Predstoji nam pojačani nadzor nad 29 posto jedinica lokalne samouprave koji nisu uveli primarnu selekciju. Ono što nas zanima kod njih je nekakav plan aktivnosti i u roku od šest tjedana, koliko smo procijenili da nam je dovoljno da nam dostave plan aktivnosti, ćemo odlučiti što dalje. A ono što je moguće dalje su sankcije u skladu sa zakonom. Nadamo se da sankcije neće biti potrebne, ali vjerujemo da će se pojaviti takva jedna potreba", zaključio je Heffer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljeni prvi rezultati Zakona o gospodarenju otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je prve rezultate Zakona o gospodarenju otpadom.

Prema novom zakonu koji je na snazi već godinu dana, jedinice lokalne samouprave trebale su osigurati odvojeno prikupljanje otpada svojim građanima.

U posljednja dva tjedna, stanje na terenu je poboljšano. Povećan je broj općina i gradova, i to za 50 posto, koji su uveli primarnu selekciju, istaknuo je to pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Hepar.

Postavljeno je oko 7 tisuća spremnika. Naravno, potrebno ih je još. Od ukupnog broja jedinica lokalne samouprave, plan gospodarenja otpadom ima njih 459 a od ukupnog broja gradova i općina, 72 posto ima neki oblik primarne selekcije.

Danas je i prvi dan otkako bi građani trebali odvojeno prikupljati otpad, naravno, ukoliko su im jedinice lokalne samouprave osigurale reciklažna dvorišta, zasebne kante ili bilo kakav drugi oblike primarne selekcije.

Oni koji to nisu napravili, inspekcija će ih ponovno posjetiti te imaju rok od 6 tjedana da po tom pitanju dostave bilo kakve aktivnosti, a u Ministarstvu poručuju kako bi oni koji će odvojeno prikupljati otpad, mogli imati manje račune.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara