Obersnel: Prije ili kasnije sigurno će doći do riječke aglomeracije

Obersnel: Prije ili kasnije sigurno će doći do riječke aglomeracije

Foto: FAH

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Primorsko-goranske županije kako smatra da će riječke aglomeracije sigurno biti te da će, prije ili poslije, svi koji su u nju pozvani shvatiti da im je u njoj mjesto.

Razgoravali smo o riječkoj aglomeraciji, gdje postoji visok stupanj suglasnosti grada i županije o zajedničkom sagledavanju budućnosti na povezanom području, i ta će se aglomeracija dogoditi. Prije ili kasnije oni koji su pozvani u nju će shvatiti da im je ondje i mjesto, rekao je Obersnel, dodajući da je ipak zatečen stajalištem nekih kolega, to više što ona na neki način već funkcionira.

Istaknuo je da će aglomeracije sigurno biti, možda u drukčijem obliku nego što je zamišljena, te da će oni koji odbiju u nju ući svojim građanima vjerojatno morati objasniti zašto su im uskratili novac iz integriranih teritorijalnih investicija.

Obersnel: Sinergija potrebna za realizaciju velikih projekata

Obersnel je to rekao nakon sastanka članova svojeg kolegija i kolegija primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo suradnjom grada i županije, a raspravljalo se o riječkoj aglomeraciji, projektima u kulturi, zajedničkoj imovini i drugim temama.

"Načelno smo svi iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, posebice u realizaciji projekata kao što je kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture", rekao je Obersnel, ističući da je "sinergija potrebna radi realizacije velikih državnih projekata kao što su luka, željeznica i drugo".

Župan Zlatko Komadina rekao je da u Rijeci živi polovica stanovništva županije te da postoje mnogi zajednički projekti.

Slijedi dogovor o međusobnoj razmjeni imovine Prirodoslovnog muzeja i zgrade u kojoj je Trsatska glazba na Trsatu. Naime, zgrada Trsatske glazbe uknjižena je kao vlasništvo Pomorsko-povijesnog muzeja, a Prirodoslovni muzej smješten je u zgradi grada Rijeke, objasnio je župan, dodajući da još ima sličnih situacija.

Komadina: S Obersnelom bih napisao bolji zakon, utemeljen na praksi

U vezi s granicama ovlasti grada i županije, Komadina je ocijenio kako je riječ o različitim ovlastima i da veliki grad poput Rijeke može obavljati više poslova nego što mu je zakonska ovlast te da treba pronaći "pravu mjeru između disperzije djelatnosti i cjepkanja sustava".

"Uvjeren sam da bi - kad bi kolega Obersnel i ja napisali zakon o regionalnom razvoju ili decentralizaciji i samoupravi - to bio bolji model funkcioniranja u praksi, nego kad ga dobijemo iz Sabora", rekao je župan.

Obersnel je dodao da je prijepora bilo i da će ih biti, ali oni nikada nisu bili na štetu grada ili županije.

Sastanak čelnika Primorsko-goranske županije i grada Rijeke bio je posljednji koji održan radi unaprjeđenja suradnje i usklađivanja programa županije i lokalnih jedinica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara