Obilježena 23. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Obilježena 23. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Ilustracija: Arhiva

U ORGANIZACIJI Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave (PU) sisačko-moslavačke, danas je u Strugi Banskoj obilježena 23. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika.

Tom je prilikom odana počast osmorici policajaca iz PU zagrebačke i dvojici iz PU sisačko-moslavačke, koji su 26. srpnja 1991. godine poginuli u Pounju, pružajući otpor velikosrpskom agresoru. U to su vrijeme pobunjeni Srbi s četnicima kapetana Dragana na čelu, a potpomognuti postrojbama JNA, počeli akciju "Žaoka" kako bi okupirali naselja u Pounju. Koristeći mještane kao "živi štit", krenuli su od Dvora prema Hrvatskoj Kostajnici. Usput su zlostavljali, ubijali i proganjali stanovnike Pounja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odupirajući se osjetno nadmoćnijem neprijatelju i braneći mještane Struge Banske, poginuli su policajci Mile Blažević - Čađo, Mile Pošić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Uz spomen obilježje poginulima brojna su izaslanstva i članovi njihovih obitelji položili vijence i zapalili svijeće. Među njima su, uz ostale, bili predstavnici policije, Hrvatske vojske, Sisačko-moslavačke županije i općine Dvor.

Zajedničku molitvu za poginule hrvatske redarstvenike predvodio je mons. Juraj Jezerinac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara