Obitelj organizirala bombaški napad: 28 ranjenih u pokušaju sprječavanja pogubljenja u Iranu

Foto: Ilustracija

OBITELJ osuđenika na smrt u Iranu organizirala je napad ručnom bombom na zatvor pokušavajući spriječiti njegovo pogubljenje, pri čemu je 28 osoba ranjeno, izvijestili su u ponedjeljak tamošnji mediji.

"Tijekom izvršenja smrtne kazne, članovi osuđenikove obitelji su bacili ručnu bombu na glavni zatvor u Ilamu", na zapadu zemlje, izvijestila je službena agencija Irna, pozivajući se na načelnika pokrajinske policije, pukovnika Alija Dolatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U eksploziji bombe ranjeno je 28 ljudi, civila i policajaca. Policija je odmah uhitila napadače: jedan je u ruci još držao osigurač, a drugi koji je u ruci držao drugu bombu nije ju uspio baciti, dodao je Dolati.

Kako navodi Irna, čovjek kojemu su htjeli pomoći bio je osuđen na smrt za ubojstvo i na koncu je pogubljen vješanjem. Po šerijatu (islamskom zakonu) koji je na snazi u Iranu, za ubojstvo, razbojstvo, krijumčarenje droge i preljub može se dobiti smrtna kazna.

UN i međunarodne organizacije za ljudska prava redovito osuđuju primjenu smrtne kazne u Iranu koji, uz Kinu, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Države, izvršava najveći broj smrtnih kazna u svijetu. Kako navodi Human Rights Watch, u Iranu je 2012. pogubljeno više od 500 osuđenika. No, Islamska Republika drži da su pogubljenja presudna za očuvanje reda i da se presuda izvršava tek nakon temeljitog sudskog postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara