Objavljena pisma princa Charlesa, evo što je kraljevska obitelj pokušala zadržati u tajnosti

Objavljena pisma princa Charlesa, evo što je kraljevska obitelj pokušala zadržati u tajnosti

Foto: FAH

BRITANSKI princ Charles pisao je ministrima u vezi s nizom pitanja, od opreme britanskih vojnika u Iraku do sudbine patagonijskog zubataca, pokazala su u srijedu objavljena pisma protiv vladine volje.

Dvadeset i sedam pisama koja je poslao ili primio 66-godišnji prijestolonasljednik objavljena su nakon što je vlada izgubila deset godina dugu pravnu bitku za zabranju njihova objavljivanja uz obrazloženje da bi mogla dovesti u pitanje političku neutralnost budućeg kralja.

Prema britanskom nepisanom ustavu, kraljevska obitelj bi trebala biti iznad politike, čega se kraljica Elizabeta držala tijekom 63-godišnje vladavine.

Charles često pisao o svojim interesima

No, Charles je često govorio o pitanjima za koja je posebno zainteresiran, poput poljoprivrede, arhitekture i zaštite okoliša.

U pismu bivšem premijeru Tonyu Blairu 2004., on je doveo u pitanje odgodu nabave vojnih helikoptera.

"Bojim se da je ovo samo još jedan primjer u kojem se od naše vojske traži da obavi iznimno zahtjevan posao (osobito u Iraku) bez potrebnih sredstava", napisao je Charles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu bivšem ministru poljoprivrede Elliotu Morleyu Charles predlaže da Kraljevska mornarica pomogne u borbi protiv nezakonitog ribolova.

"Zauzimat ću se za jadne, stare albatrose"

"Posebno se nadam da će borba protiv nezakonitog izlova patagonijskog zubatca biti visoko na listi vaših prioriteta", napisao je Charles, "jer dok se ta trgovina ne zaustavi, bojim se da je ostalo malo nade za jadne, stare albatrose za koje ću se i dalje zauzimati".

Pisma su 2005. dospjela u ruke lista The Guardian, ali je nekoliko vlada spriječilo objavljivanje, dok je bivši glavni državni odvjetnik upozorio kako bi mogla naštetiti Charlesu kao budućem monarhu.

No, vrhovni sud je u ožujku odlučio da je zabrana bila nezakonita te je odobrio objavu pisama nazvana "memoari crnog pauka" zbog Charlesova nečitkog rukopisa.

Charlesov ured je priopćio da pisma pokazuju kako je princ izražavao svoja stajališta o stvarima od općeg interesa, o kojima je ranije otvoreno govorio.

"Princ od Walesa iskreno brine za ovu zemlju i pokušava svoju jedinstvenu poziciju iskoristiti kako bi pomogao drugima", stoji u priopćenju Calrence Housea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara