Obožavatelji četničkog zločinca prijete: "Za vrijeđanje Draže Mihailovića kazna do 450.000 dinara"

Obožavatelji četničkog zločinca prijete: "Za vrijeđanje Draže Mihailovića kazna do 450.000 dinara"

Foto: FAH

VRIJEĐANJE od jučer rehabilitiranog Draže Mihailovića u Srbiji više nije dozvoljeno, tvrde njegovi pobornici. Tko se usudi uvrijediti četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, navodno može biti kažnjen globom i do 450.000 dinara (nešto više od 28 tisuća kuna).

"Ukoliko ga netko uvrijedi, pogotovo na najteži način, putem medija, slijedi mu sudski proces i kazna i do 450.000 dinara", izjavio je odvjetnik Zoran Živanović, koji je zastupao rehabilitaciju, prenosi vojvođanski portal 021.

Naime, Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića koji je 2006. i pokrenuo zahtjev za rehabilitacijom, smatra da nakon pravomoćne odluke Višeg suda u Beogradu ima pravo tužiti svakoga tko i dalje tvrdi da je njegov djed surađivao s fašističkim okupatorima.

Nešto drugačije tumačenje daje odvjetnik Dušan Stojković, koji tvrdi da nasljednici Draže Mihailovića nemaju pravo tražiti odštetu, već samo zaplijenjenu imovinu.

"Prema zakonu, pravo da traže naknadu za nematerijalnu štetu imaju samo srodnici koji su živjeli s Mihailovićem. Draža je ubijen prije 69 godina i njegova djeca više nisu živa, a njegov najbliži srodnik, unuk Vojislav, nikad nije živio s njim", kaže Stojković.

Podsjećamo, Draža Mihailović 1946. godine je zbog ratnih zločina i veleizdaje, odnosno kolaboracije s fašistima, osuđen na smrt streljanjem. Viši sud u Beogradu jučer je tu presudu u cijelosti ukinuo, zaključivši da Mihailović nije imao pošteno suđenje, odnosno da se radilo o političkom procesu putem kojeg su se tadašnje jugoslavenske vlasti obračunavale sa srpskim rojalistima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara