Obrtnici s otoka traže ravnopravni položaj s ostalima

Foto: Ilustracija

JUČER je završen 1. susret otočnih trgovaca Hrvatske obrtničke komore, održan od 25. do 27. svibnja u Božavi na temu "Strategija opstanka poslovanja otočnih obrtnika".

Neki od zaključaka 1. susreta otočnih obrta na kojem su se okupili obrtnici različitih djelatnosti koji rade na otocima su da povlaštena cijena u pomorskom prijevozu putničkih i teretnih vozila gospodarskim subjektima sa sjedištem na otocima ne smije biti veća od troškova goriva i cestarina za vozila koji bi nastao da su trajektne linije ceste. Dakle, kako su objavili u priopćenju, traže izjednačavanje troškova prijevoza na otocima i kopnu.

Osim toga, traže i povlaštenu cijenu vode otočnim gospodarskim subjektima koja treba biti svedena na prosječnu cijenu vode koja je na području matične obalne otočne županije. Zahtijevaju i da se omogući prijevoz opasnih tvari, benzina,nafte,plina trajektima na način da se za njih osigura poseban skladišni prostor.

Od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice traže sufinanciranje brodara kod prijevoza turista na otoke po uzoru na sufinanciranje avionskih kompanija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara