Očekuje se pad rublje: Hoće li ugroziti hrvatske tvrtke koje izvoze u Rusiju?

Ilustracija: freeimages.com

IAKO je rast ruske imovine zbog smirivanja stanja u Ukrajini doveo do rasta vrijednosti rublje od 2,8% u prošlom mjesecu, prema analizi Bloomberga analitičari se pribojavaju mogućeg pada zbog sve lošijeg stanja ruske ekonomije na što utječu i međunarodne sankcije. Predviđa se da bi rublja do rujna mogla pasti oko 5% u odnosu na dolar.
 
Takva kretanja bi mogla imati utjecaj i na hrvatska poduzeća koja posluju na tom tržištu. AD Plastik Grupa je u 2013. generirala oko 350 milijuna kuna prodaje u Rusiji ili 43% ukupnih prihoda od prodaje.
Osim toga, kompanija ima 40% udjela u ruskom zajedničkom ulaganju s Faurecijom.
 
Rublji je bio izložen i Ericsson Nikola Tesla koji je u 2013. na tržištu ZND-a ostvario prihode od prodaje u iznosu od 178,9 milijuna kuna, odnosno 13% ukupne prodaje.
 
Manju izloženost Istočnoj Europi i ZND-u, čija su tržišta usko povezana s ruskim, imaju i Podravka koja je u 2013. tamo ostvarila 7% ukupnih prihoda te Atlantic Grupa koja je ostvarila 5,9% prodaje.
 
"Treba ipak imati na umu da pad rublje ne mora značiti jednako snažan udar na navedena poduzeća. Dio poduzeća može cijene ugovoriti u nekoj drugoj valuti ili koristiti hedging dok neka druga mogu i izvore sredstava kao što su bankarski krediti ugovoriti u rublji“, smatraju analitičari iCapitala.
 
Ovakav način zaštite bi zbog konačne konverzije valute u izvještajima smanjio dobit, ali to ne bi nužno imalo velik utjecaj na poslovanje poduzeća.
 
Analitičari su ipak naglasili kako bi pozitivan utjecaj na rublju mogao pokazati dogovor o isporuci plina kojim bi Rusija opskrbljivala Kinu sljedećih 30 godina, a čija je vrijednost 400 milijardi američkih dolara.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara