Od 3,6 milijuna radno sposobnih u Hrvatskoj neaktivno čak 48,1%

Ilustracija: DZS

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo ukupno 3.615,863 radno sposobnih stanovnika, od kojih je neaktivno čak 48,1%, zaposlenih 43,3% dok se kao nezaposleni klasificira 8,6% od ukupnog broja radno sposobnih, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio radno sposobnih osoba 2,4 milijuna ili 66,7% ukupnog broja u Hrvatskoj, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj 1,2 milijuna osoba starijih od 15 godina, što je 33,3% od ukupnog radno sposobnog stanovništva u zemlji.

U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio je ekonomski aktivnoga u radno sposobnom stanovništvu 52,6%, što je više od prosjeka Hrvatske (51,9%), dok Jadranska Hrvatska ima 50,5% aktivnih stanovnika.
Stopa zaposlenosti u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 43,9%, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj 42,2%. U skladu s tim stopa nezaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 16,5%, dok u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 16,6% što odgovara hrvatskom prosjeku, navodi se u priopćenju DZS-a.

Anketna nezaposlenost 16,6%

Kako navode iz DZS-a, usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u drugom tromjesečju 2014. stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija bitno veća (19,7%) od stope anketne nezaposlenosti (16,6%).U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 18 tisuća od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je, od ukupno 311 tisuća nezaposlenih prema anketi, njih 271 tisuća ili 87,1% prijavljeno službi za zapošljavanje.

Ostalih 12,9% anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 329 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 58 tisuća ili 17,7% ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Metodologija: Radno sposobni svi stariji od 15 godina

Anketa o radnoj snazi mjeri ekonomsku aktivnost stanovništva u kratkom razdoblju promatranja od tjedan dana. Referentni tjedan za anketu koja se u Republici Hrvatskoj provodi od početka 2007. svaki je tjedan tijekom cijele godine. Radno sposobno stanovništvo čine osobe starije od navršenih 15 godina. Zaposleni su osobe koje su u referentnom tjednu obavljale bilo kakav posao za novac ili plaćanje u naturi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara