Odbor za Ustav se usprotivio "silovanju procedure": Ništa od hitnog ukidanja zastare političkih zločina!

Odbor za Ustav se usprotivio "silovanju procedure": Ništa od hitnog ukidanja zastare političkih zločina!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NA SJEDNICI saborskog Odbora za Ustav i poslovnik trebalo se raspravljati o Ustavnim izmjenama i prijedlogu SDP-a da se Ustavom ukine zastarijevanje politički motiviranih zločina. No, iznenadni prijedlog nije prošao!

Nakon gotovo dva sata rasprave inicijativa za izmjenu Ustava nije uopće ni uvrštena na dnevni red Odbora za Ustav. Inicijativi koju su potpisali zastupnici SDP-a i Damir Kajin kako bi se ukinula zastara za politička ubojstva nisu dali podršku HDZ-ovi članovi Odbora, ali ni koalicijski partneri. Naime, inicijativa se pojavila jučer predvečer, objavljena je na internetu i odmah je sazvana sjednica.

Oporba: To je vrijeđanje procedure i parlamentarne demokracije


Vrijeđanje procedure i parlamentarne demokracije. Tako je saborska oporba na sjednici saborskog Odbora za Ustav i poslovnik reagirala na činjenicu da je sjednica s točkom - izmjena Ustava, koje je najavljivao premijer Milanović i njegovi ministri, kako bi se u njega ugradila odredba o nezastarijevanju politički motiviranih zločina - naprasno sazvana jučer poslijepodne.

Forsiranju, žurbi i nasilju nad procedurom, zadnjeg dana rasprave u Saboru prije ljetne stanke, usprotivili su se Laburisti i HDZ.

Zbog načina kako su se izmjene ubacile u saborsku proceduru još je uoči današnje sjednice na svom Facebook profilu prosvjedovao Laburist Dragutin Lesar. Smeta mu što izmjene nisu stavljene ni na dnevni red Sabora. Lesar je to nazvao "proceduralnom sramotom".

"U interesu je Hrvatske kao članice Europske unije da se s ovom vatrom ne igramo. Inicijativa počinje u kasnim večernjim satima, a realizira se u ranim jutarnjim satima. Ta igra jutra i noći govori sve"

Već na samom početku današnje sjednice oporbenjak Lesar oštro se usprotivio ovakvom načinu uvrštavanja izmjena na dnevni red. "Smatram neprihvatljivim ponašanjem vas osobno kao predsjednika, smatram nasiljem nad procedurom, nasiljem nad članovima ovog Odbora", istaknuo je Lesar.

Za HDZ-ovce su ovakve izmjene pokušaj kupovanja vremena kako bi se udobrovoljila Europa zbog spornog takozvanog "Perkovićevog zakona" kako bi dali do znanja da mi sami možemo procesuirati političke zločine. "U interesu je Hrvatske kao članice Europske unije da se s ovom vatrom ne igramo. Inicijativa počinje u kasnim večernjim satima, a realizira se u ranim jutarnjim satima. Ta igra jutra i noći govori sve", rekao je Vladimir Šeks.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović pojašnjava stav svoje stranke. "Zbog toga što je istina da političke volje nije bilo, da se najteži zločini osude. A ja mislim da je civilizacijska stečevina da takva djela ne zastarijevaju", kazala je Antičević Marinović.

Koalicijski partneri iz HNS-a i SDSS-a priznaju da se SDP nalazi pod neosnovanim napadima da štite nalogodavce političkih zločina, ali smatraju da se zbog toga ne treba mijenjati Ustav.

SDSS-ov Milorad Pupovac to je slikovito pojasnio. "Da bih ja, kao predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke i kao Milorad Pupovac, prisutan 20 i nešto godina u političkom životu u Hrvatskoj trebao tražiti da se izmjeni Ustav po kojem se mene neće dovoditi u vezu s četnicima. Ali ne pada mi napamet niti da tražim ustavnu zaštitu, niti da iniciram da se u Ustav uvode odredbe koje će to zabraniti", poručio je Pupovac.

Miljenić: Nema blagodati zastare za politička ubojstva

"To je inicijativa Sabora, ne Vlade i nema apsolutno nikakve veze s Europskom unijom i slučajem Perković", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u jeku rasprave na nadležnom saborskom Odboru da se u Ustav unese nezastarijevanje političkih ubojstava. Ovdje govorimo o ubojstvima počinjenim za bilo kojeg režima, podcrtao je Miljenić.

"Moram priznati, nadao sam se da su ta pitanja iza nas, mislim da imamo važnijih pitanja u Hrvatskoj. Međutim, kada vidite koliko u javnom mnijenju i dalje izazivaju tenziju ta pitanja, mislim da je ovo trenutak da to napravimo jednom zauvijek. I da pošaljemo poruku: mi smo generacija koja s tim nema nikakve veze, ali mi ćemo to prekinuti. Tko je počinio, nema blagodati zastare. Ako ima dovoljno dokaza, neka se procesuiraju svi, bez obzira tko za koga i što", zaključio je ministar pravosuđa.

SDP ne odustaje od inicijative za izmjenom Ustava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin najavio je da SDP ne odustaje od inicijative za izmjenom Ustava te da će to staviti na sljedećoj sjednici ili na ljeto ili na prvoj jesenskoj sjednici. Prokomentirao je i činjenicu da koalicijski partneri nisu dali podršku ovakvom načinu izmjena Ustava.

"Razgovarali smo sa svim kolegama. Ovo je naš prijedlog. SDP je politička stranka sa svojom agendom, sa svojim prijedlozima i sa svojim stanovima. Svatko ima pravo ne slagati se s našim prijedlozima, ali smatramo da takvo neslaganje mora jasno obrazložiti", poručio je Grbin.

Karamarko: Koristili su alat koji uopće nije potreban

Rasprava o izmjenama Ustava nastavila se i nakon sjednice nadležnog Odbora. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da se u načelu ne protivi ukidanju zastare za politička ubojstva, ali ne izmjenama Ustavom.

"Koristili su jedan alat koji uopće nije potreban. To je kao idete nešto što možete počistiti s malom metlicom ili iskopati s malom lopaticom, pa vi uzimate buldožer ili kamion. To je ova promjena Ustava koja je sasvim nepotrebna. Potrebno je bilo povući taj `lex Perković`", rekao je Karamarko.

Zamjera i način na koji je sazvana sjednica Odbora za Ustav. "Ovo je samo rekao bih, točka na i, ovo je jedan apsurdni bezobrazluk kojim su pokušali obmanuti hrvatsku javnost, a što je još gore i čitavu europsku javnost", naglasio je Karamarko.

Šef HDZ-a osvrnuo se i na ponašanje saborske većine na Odboru za medije. Tamo su čelniku HRT-a Goranu Radmanu preglasavanjem sačuvali fotelju na još neko vrijeme. "On je jedan od zadnjih nosača štafete. Njegova kvalifikacija jest upravo to što je bio rukovoditelj omladine u SFRJ. Prema tome, očito su tu neki drugi kriteriji. Zamislite da je na čelu HRT-a ili bilo gdje član Hrvatske demokratske zajednice, a da je načinio tako jedan propust", kazao je Karamarko.

"Ako imate situaciju da je netko napravio tako gnjusan zločin kao što je ubojstvo u korist nekog režima, onda se taj nije mogao progoniti dok je režim bio na vlasti i apsurd je da takvoj osobi dajete zastaru"

Vlada se posljednjih tjedana našla pod paljbom oporbe i Europe zbog takozvanog Perkovićevog zakona kojim se zabranjuje provođenje uhidbenih naloga za zločine počinjene prije 2002. Godine. Njemačka, podsjetimo, traži Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića u osamdesetima. Vladajući tvrde da zakon nije donesen zbog Perkovića nego jer bi pravosuđe bilo pretrpano uhidbenim nalozima i stranim zahtjevima. U zamjenu su zato ponudili izmjene Ustava.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić prije nekoliko dana još jednom je potvrdio ustrajnost Vlade da se ukine zastara. "Ako imate situaciju da je netko napravio tako gnjusan zločin kao što je ubojstvo u korist nekog režima, onda se taj nije mogao progoniti dok je režim bio na vlasti i apsurd je da takvoj osobi dajete zastaru. Vi da ste u doba nekog režima prijavili toga vi biste završili u zatvoru. Dakle, da se sada te osobe pozivaju na zastaru, ne dolazi u obzir".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara