Odluka o međunarodnoj arbitraži za Sloveniju i Hrvatsku tek za godinu dana?

Foto: FAH

SLOVENSKI ministar vanjskiih poslova Karl Erjavec izjavio je da Slovenija treba novu strategiju vanjske politike, a očekuje da će arbitražni sud u postupku s Hrvatskom svoj pravorijek donijeti početkom iduće godine.

Sadašnji vanjskopolitički strateški koncept zastario je, a bilo bi dobro da novu strategiju parlament usvoji još ove godine, rekao je Erjavec u nastupu pred slovenskim diplomatskim predstavnicima u inozemstvu koji su se u Ljubljani okupili na redovitim godišnjim konzultacijama.
 
Govoreći o odnosima sa susjednim državama, Erjavec je rekao da ima dva otvorena pitanja s Hrvatskom, pri čemu će se u graničnom prijeporu morati prihvatiti pravorijek međunarodne arbitraže. Odluka arbitražnog suda mogla bi biti donijeta početkom 2015. godine, ocijenio je Erjavec.
 
Slovenskim diplomatima obratio se i predsjendik Borut Pahor, naglašavajući da je slovenski nacionalni interes da zemlja ostane u "čvrstoj jezgri" država Europske unije. EU će se po Pahorovim riječima raslojavati na Europu više brzina, pri čemu Slovenija, ako bude potrebno i na referendumu, mora odlučiti da ostaje u čvrstoj jezgri s integracijama više povezanih i naprednijih država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara