Odnosi Kine i Vatikana i dalje u slijepoj ulici: "Za tango je potrebno dvoje"

Foto: Guliver image/Getty images

ODNOSI kineskog komunističkog režima i Svete Stolice i dalje su u slijepoj ulici iako je izbor pape Franje pobudio nadu da će se to promijeniti, ali za "tango je potrebno dvoje", izjavio je u ponedjeljak hongkonški kardinal Joseph Zen.

"Od prošle godine imamo dvojicu novih čelnika, papu Franju i Xija Jinpinga. Njihovi prvi potezi daju nadu. Ali možemo li to nazvati i zaokretom?", pita se kardinal, glasan kritičar pekinškog režima, za katoličku agenciju Asianews.

Poticaj boljim odnosima dao je papa Benedikt XVI. pismom kineskim rimokatolicima 2007. godine kojim ih je pozvao na dijalog s kineskim vlastima i ponovio spremnost da nuncijaturu premjesti s Tajvana u Peking čim se uspostave diplomatski odnosi, kaže Zen i dodaje da se s kineske strane ništa nije napravilo. "Netko bi mogao reći da ovom Papi odgovara tango, ali za taj ples je potrebno dvoje. Drugim riječima, potrebna je volja i s druge strane", naglašava kardinal.

Katolika u Kini ima 5,7 milijuna po službenoj statistici, odnosno 12 milijuna po neovisnim izvorima. Podijeljeni su između patriotske katoličke crkve, koja je pod kontrolom Pekinga, i "ilegalne" Rimokatoličke Crkve lojalne Vatikanu.

Prijepori Svete Stolice i Pekinga uglavnom se vode oko prava na imenovanje biskupa i pritiska vlasti kojem su izloženi lojalni rimokatolici.

"Obuzeo me osjećaj nestrpljenja. Godinu za godinu imamo obeshrabrujući status quo", kaže hongkonški kardinal za AsiaNews. "Mnogi smatraju Xija velikim reformatorom. Ne može se negirati da je pokazao određenu odlučnost da reformira svoju partiju", rekao je Zen, pozdravivši "hrabar korak u borbi protiv korupcije i dokidanje rasipničkog života njegovih komunističkih kolega".

"Ali ne vjerujem da vrijeme radi u njegovu i našu korist. Jer dok veliki gazda gubi vrijeme, ovi ispod njega i dalje rovare ", kaže Zen. "A jedino što oni uspješno rade je porobljavanje naše crkve i sijanje razdora među našim svećenicima i vjernicima".

Papa Franjo je u tijekom angelusa u nedjelju uputio pozdrave Kinezima, Vijetnamcima i Korejancima u povodu nove lunarne godine - godine konja. U poruci nije bilo nikakvih aluzija na kinesku političku situaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara