Odreknite se zarade i PDV-a! Da sav novac od poziva ide Nori, već bi imala više od pola milijuna kuna!

Odreknite se zarade i PDV-a! Da sav novac od poziva ide Nori, već bi imala više od pola milijuna kuna!

Foto: Facebook

PREMA podacima koje Udruga Hrabro dijete redovito objavljuje na svojim Facebook stranicama, za liječenje male Nore Šitum je putem poziva na broj 060 800 558 do sada prikupljeno više od 400.000 kuna.

Konkretno, u 18:30 sati su objavili da je prikupljeno 401.114,70 kuna od ukupno 191.007 poziva. To znači da za liječenje "Nore Fore" od svakog poziva ide 2,10 kuna. No, cijene poziva su 3 kune iz fiksne mreže, odnosno 4,04 kune iz mobilne mreže. Obje navedene cijene su bez uračunatog PDV-a.

Gdje ide novac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se događa s ostatkom novca, upitali smo stručnjaka za telekomunikacije, sudskog vještaka Đuru Luburu. "Dio preostalog novca otpada na PDV, dio ostaje davatelju usluga, ovisno o ugovoru s korisnikom, a dio ide i telekomunikacijskom operateru", objašnjava Lubura.

"U ovom konkretnom slučaju, davatelj usluga s posebnom tarifom je firma IT1. Dio novca dakle ostaje njima, a dio ide i operateru preko kojeg davatelj usluga izlazi u javnu mrežu. Nisam siguran o kojem se operateru radi u ovom konkretnom slučaju", kaže Lubura.

Jasminka Žužić, predsjednica Udruge Hrabro dijete, za RTL je izjavila da su je iz firme IT1 kontaktirali i rekli joj da će se svoje zarade odreći u korist male Nore.

"Država i HT u ovakvim akcijama obično se odriču prihoda"

Lubura također napominje kako je ranije često znala biti praksa da se u ovakvim humanitarnim akcijama operateri i država odriču svog dijela zarade. "Obično se kod ovakvih akcija operater, barem kada je HT bio u pitanju, odrekao zarade. Ne znam je li to tako i u ovom konkretnom slučaju. Također, države se u ranijim akcijama znala odricati dobiti od PDV-a, odnosno novac od PDV-a bi naknadno bio uplaćen toj humanitarnoj akciji", kaže Lubura.

Iz Udruge Hrabro dijete nadaju se da će se operater i ovoga puta odreći barem dijela svoje zarade. Nakon što ih je jedan korisnik na Facebooku upozorio kako će puno brže prikupiti potreban novac ukoliko od davatelja broja zatraže da se odreknu profita, iz Udruge Hrabro dijete su odgovorili: "Radimo na tome, ima izgleda da se odreknu dijela zarade".

HT:  Bez ikakvog izuzetka, HT odriče svojega dijela po prometu!

Iz HT-a su poručili kako njihov sustav dodjele brojeve 060 za humanitarne svrhe funcionira već devet godina na način da se po pravilu, i bez ikakvog izuzetka, HT odriče svojega dijela po prometu prema dodijeljenim brojevima za ovakve svrhe! Dodaju kako u slučaju Nore oni niti nisu operater.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara