Održan Forum zagrebačkih ugostitelja: "Pozdravljamo fiskalizaciju, ali prema svima se treba postupati jednako"

Održan Forum zagrebačkih ugostitelja: "Pozdravljamo fiskalizaciju, ali prema svima se treba postupati jednako"

Foto: Press Foto

DANAS je održan Forum zagrebačkih ugostitelja 2013. kojem je nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Nakon radnog dijela, održana je konferencija za medije na kojoj je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Nenad Šepak izrazio svoje zadovoljstvo suradnjom Udruženja s Gradskom skupštinom Grada Zagreba, ali i najavio veći angažman ugostitelja kod sudjelovanja u radu Odbora GSGZ.

"Drago mi je da je Zagreb zabilježio 25% više turista, ali se nadam da će taj rast pratiti i kulturna i ugostiteljska ponuda. Da bi Grad Zagreb postao nezaobilazna turistička europska metropola, mora postojati sinergija kulturne i ugostiteljske koju prati gradska administracija i komunalna infrastruktura. Stoga mi je drago da mogu najaviti da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, na dnevnom redu biti i  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata koji idu tome u prilog. Nadam se da ćemo taj prijedlog prihvatiti, te da će već 29. studenog 2013. stupiti na snagu" , rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako stoji u obrazloženju Prijedloga odluke, Grad Zagreb se u proteklih nekoliko godina profilirao u prepoznatljivu turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske atraktivnu posjetiteljima tijekom cijele godine. Turistički obilasci ne obuhvaćaju samo najuže gradsko središte, već se posjetitelji, turisti i sugrađani, zbog kulturnih, povijesnih, sportskih i drugih sadržaja, najčešće zadržavaju u širem području od onoga koje je u Odluci navedeno kao tzv. "turistička zona". Tijekom obilazaka i događanja na tom području ugostiteljske objekte posjećuje gotovo 80% gostiju, te se zbog navedenog predlaže proširenje dosadašnje zone na šire područje unutar Grada Zagreba kao cjelovite gradske turističke destinacije. Istovremeno predlaže se omogućavanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina "Restorani" i "Barovi" do 2.00 sata na dane uoči blagdana na području cijelog Grada Zagreba. Sve navedeno pridonijelo bi boljem zadovoljavanju ugostiteljskih potreba turista, posjetitelja i građana Grada Zagreba odnosno bogatijoj turističkoj ponudi.

Udruženje ugostitelja Zagreb iniciralo je ukidanje zabrane usluživanja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima u određenom razdoblju tijekom dana. U obrazloženju predloženog ističu da je ograničenje nepotrebno i neprihvatljivo s obzirom da ne postoji zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinama te se na taj način konzumiranje alkoholnih pića "prelijeva" na ulicu, benzinske postaje, uz kioske.

Ugostitelji tvrde da ih se kriminalizira kao struku, a službena statistika pokazuje da u prvih 6 mjeseci od ukupnog povećanja prometa kroz fiskalizaciju od 13 milijardi kuna ugostitelji čine samo 1,1 milijardu kuna. Pitaju se zašto se samo njih proziva i koga se štiti u ovih 11,9 milijardi? "Koje su to interesne skupine koje su zaštićene, dok se javno prozivaju samo sitne ribe?", pitaju se ugostitelji.

Udruženje ugostitelja Zagreb naglašava da ugostitelji obrtnici pozdravljaju fiskalizaciju kao uvođenje pravila, ali traže jasne kriterije postupanja na terenu kao i jednako postupanje prema svima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara