Održana svečana sjednica povodom Dana neovisnosti: "Prisjetimo se silnih žrtava i patnje koji su bili cijena današnjega mira"

Foto: Hina

U SABORU se održala svečana sjednica u povodu Dana neovisnosti koji se slavi u spomen na odluku zastupnika o raskidanju veza sa SFRJ.

Osmog listopada 1991. godine, zastupnici su u podrumu zgrade INA-e nakon granatiranja Banskih dvora izglasali raskidanje veza s Jugoslavijom. Tih teških dana prisjetio se u svom govoru predsjednik Sabora Josip Leko. "Imamo još puno posla na izgradnji gospodarski uspješnog i socijalno pravednog društva, ali Dan neovisnosti dobra je prigoda da se prisjetimo na silne žrtve, strahovita stradanja i patnje", poručio je Leko.

"To je cijena naše slobode, danak u krvi bez kojeg teško da bismo mogli sjediti ovdje danas u miru, u izglačanim odjelima i košuljama. A sloboda se, kaže mudra izreka, ne prodaje ni za sva blaga svijeta", kazao je Leko.

Podsjeća da je prije 22 godine definirana današnja Hrvatska.

"Kao samostalna, demokratska država s visokim stupnjem zaštite temeljnih ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te članica svih najvažnijih međunarodnih organizacija, a sada i punopravna članica Europske unije i regionalni čimbenik mira i stabilnosti", istaknuo je predsjednik Sabora.

"Zato nam prisjećanje na ove događaje treba biti putokaz za budućnost koju moramo graditi u slobodi, demokraciji i miru", poručio je predsjednik Sabora.

"Svim hrvatskim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan neovisnosti i svima želim napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj. Živjeli!", poručio je Leko.

Nakon svečane sjednice, postavilo se pitanje zašto zastupnici neće biti u svojim klupama cijeli tjedan. Odgovorili su SDP-ova Dragica Zgrebec i HDZ-ov Željko Reiner.

"S obzirom da je u utorak državni blagdan, a da istovremeno u Hrvatskoj zasjeda Opća skupština NATO-a, a Hrvatski sabor je domaćin ovom zasjedanju u Dubrovniku. Veliki broj zastupnika, kao i predsjednik Sabora su angažirani na zasjedanju Opće skupštine", rekla je Zgrebec.

"Takva je odluka, očito donesena prije početka, prema tome, teško mi je sada u ovom trenutku to komentirati. Sasvim sigurno je međutim nešto, a to je da bi se zasjedanje Sabora moglo i moralo strukturiranije odvijati, a ne da pojedine točke dolaze na dnevni red, onim redoslijedom koji odgovara Vladi i koji diktira Vlada, a ne sami Sabor", istaknuo je Reiner.

Sabor ne zasjeda idući tjedan

Hrvatska 8. listopada slavi Dan neovisnosti, dan kada je 1991. godine Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Praznik pada u utorak zbog čega Sabor idućeg tjedna - neće zasjedati.

Sabor će 15. listopada nastaviti sjednicu prijedlogom polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračunu i prijedlogom polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2013. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara