Održana vježba "Jarun 2014": Što učiniti u slučaju radiološke nesreće?

Foto: DUZS

DANAS je na prostoru RŠC Jarun - Otok hrvatske mladeži održana vježba "JARUN 2014", koju je organizirala tvrtka RaL, a uz logističku potporu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vježba je dio projekta koji je započeo u ožujku 2013. pod nazivom "Unaprjeđenje sustava pripravnosti za izvanredan događaj u Republici Hrvatskoj" (Upgrading of Emergency Preparedness in the Republic of Croatia) u okviru programa IPA 2011. Projekt je trajanja 15 mjeseci, u najvećem dijelu financiran sredstvima Europske unije, a koordinira ga Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Projekt provode eksperti francuske tvrtke Resources and Logistics (RaL), uz potporu participirajućih hrvatskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vježba se temeljila na hipotetskoj radiološkoj nesreći vezanoj uz transport radioaktivnog materijala, a usmjerena je bila na prvu fazu nesreće, u kojoj je od posebne važnosti upravo djelovanje hitnih službi. Ta faza započela je zaprimanjem dojave o nesreći i osiguranjem mjesta nesreće, a završila kada su svi sudionici zbrinuti (uključujući radiološki monitoring, dekontaminaciju, registraciju i transport ozlijeđenih prema bolnicama).

Vježbom nisu bile obuhvaćene kasnije faze nesreće, u kojima bi se provodila detaljna radiološka procjena i sanacija lokacije.

U vježbi su sudjelovali: Centar 112, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba, tim interventne policije MUP-a, nadležni inspektor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost te pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske - RKBN tim, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Vježbi su prisustvovali i ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost mr. sc. Saša Medaković, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće te zapovjednik civilne zaštite RH dr. sc. Robert Mikac.

Cilj vježbe "Jarun 2014" bio je omogućiti djelatnicima hitnih službi uvježbavanje u provedbi postupaka prezentiranih na tečajevima održanim u okviru projekta, i to u što je moguće realnijim uvjetima. Nadalje, cilj je bio utvrditi nedostatke u djelovanju hitnih službi i predložiti načine za njihovo uklanjanje, a sve u svrhu daljnjeg unaprjeđenja sustava pripravnosti za radiološku nesreću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara