Održavaju se ovojeno od lokalnih iz političkih razloga: SDP i HNS neće koalirati na izborima za Europski parlament

Održavaju se ovojeno od lokalnih iz političkih razloga: SDP i HNS neće koalirati na izborima za Europski parlament

Foto: Dragan Matić/Cropix

UOČI izbora europarlamentaraca, potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da HNS neće ići na listu s koalicijskim partnerom SDP-om.

Na pitanje hoće li i HNS-ovi europarlamentarci dati dio plaće u humanitarne svrhe poput SDP-ovih Pusić je odgovorila da će "poštivati sva europska pravila". "Svatko ide sa svojom listom", kratko je odgovorila Pusić na pitanje o izborima za Europski parlament.

"Moći će preživjeti s manjom plaćom", rekao je ministar uprave Arsen Bauk, a na pitanje zašto se izbori neće održavati kad i lokalni poručio je. "To morate pitati one koji budu o tome odlučivali. Vlada nije po zakonu nadležna za to", rekao je Bauk.

Bauk: Lokalni i europski izbori odvojeno iz političkih razloga

Na izborima za Europski parlament prvi se put u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste. To znači da građani, osim za stranku, mogu glasovati i za jednog kandidata s liste stranke za koju su glasovali, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

"Prema tome, važeći listić može biti samo za stranku ili za stranku i za kandidata s liste te stranke. Prvo se bira stranka, pa onda s te liste jedan kandidat", objasnio je ministar Bauk. Bauk je još jednom suočen s pitanjem zašto se lokalni izbori i oni za Europarlament neće održati u isto vrijeme.

"Mislim da je to ipak političko pitanje i ne bih ovaj dio izbornog zakonodavstva miješao s političkim pitanjima", kaže ministar. Što se tiče tehničkih razloga, objašnjava ministar, radi se o dvije vrste izbora što bi uzrokovalo poteškoće u provedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, na lokalnim izborima se ne može glasovati u odsutnosti, na europskim može. Na lokalnim nema glasovanja u inozemstvu, na europskim ima", navodi razloge Bauk.

Objašnjava i da su birački odbori sastavljeni po drukčijem principu, ali i još nešto. "Kampanja bi bila u nekoliko disonantnih tonova. U jedno vrijeme bi se raspravljalo o pločnicima i asfaltu, da karikiram, a onda bi valjda nakon 15 minuta raspravljali o odnosima na Cipru ili odnosima između Francuske i Njemačke. Karikiram, ali, osim tehničkih, postoje i određeni politički razlozi".

Osim toga, lokalne izbore raspisuje Vlada, a izbore za Europski parlament predsjednik države, a ovi drugi mogu se održati u travnju, svibnju ili lipnju, zaključio je Bauk.

Zastupnici o datumu izbora za Europski parlament

Zastupnici u Saboru komentirali su prijedlog Vlade da se izbori za Europski parlament održe u travnju. U HDZ-u misle da te izbore ipak ne bi trebalo odvajati od lokalnih, ali i da je raspisivati ih u travnju, neozbiljno.

HDZ-ov Andrej Plenković i pravašica Ruža Tomašić misle da je odvajati izbore preskupo, s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi.

"Mislim da moramo voditi računa i o ekonomičnosti ali i o biračima koje treba pozivati da iskoriste svoje demokratsko pravo u najrazumnijim okvirima", rekao je Plenković dok je Tomašić dodala da ne vidi razlog da to ne bi bilo zajedno s lokalnim izborima. "Opet ćemo potrošiti novac koji zapravo nemamo", zabrinuto je konstatirala Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara