Odvoz i uništavanje opasnih kemikalija: Norveški i danski brodovi krenuli prema Siriji

Ilustracija: Guliver image/Getty images

NORVEŠKI i danski vojni brodovi u petak su iz Cipra zaplovili prema Siriji gdje će biti pratnja brodu s prvim teretom sirijskoga kemijskog oružja, izvijestio je vojni glasnogovornik.

Evakuacija najopasnijih kemijskih agensa iz Sirije trebala je, prema prvobitnim planovima biti završena prije 31. siječnja, no taj je datum istekao, a novi još nije donesen. "Norveško-danska misija čija je zadaća prevesti sirijske kemijske agense do mjesta na kojemu će biti uništene jutros je isplovila iz Limassola", rekao je glasnogovornik norveške vojske Lars Magne Hovtun.

U skladu s planom o uništenju sirijskoga kemijskog oružja koji je odobrilo UN-ovo vijeće sigurnosti, ono će biti dovezeno u sirijsku luku Latakiju, ukrcano na danske i norveške brodove koji će otploviti prema Italiji gdje će biti prekrcano na američki brod MV Cape Ray, koji će za tu potrebu biti posebno opremljen kako bi se na njemu obavilo uništenje kemijskog oružja.

Odvoz najopasnijih kemijskih agensa prva je i ključna etapa plana o uništenju sirijskoga kemijskog oružja usvojenog na prijedlog Washingtona i Moskve, a cijela akcija trebala bi biti dovršena do polovine 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara