"Odvratni" Berlusconi na komemorativnom skupu za žrtve holokausta hvalio diktatora Mussolinija

Foto: AFP

 TALIJANI su posebno osjetljivi na glorificiranje  fašističkog režima Benita Mussolinija, a da je tome tako osjetio je i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Naime, ovaj kontroverzan političar predmet je istrage jer je na margini komemorativnog skupa žrtvama holokausta hvalio Mussolinija.  
 
"Pokojni Mussolini napravio je puno toga dobrog unatoč njegovim zakonima protiv Židova", navodno su bile Berlusconijeve riječi kao i pohvala politici Mussolinija za savez s Nijemcima jer je vidio "kako će se Njemačka moć proširiti". Berlusconi je rekao da je "diktator imao male šanse kraj Hitlera" pa je tako bilo bolje da je ušao u savez.  Berlusconi se u jednom trenutku pokušao i ograditi naglasivši kako je on protiv svake diktature. 
 
Berlusconijeve riječi snažno su odjeknule u javnosti, a političar Antonio Ingroia nazvao ga je "sramotom Italije". Oglasila se i Demokratska stranka s ljevice koja kaže u svom službenom priopćenju kako je Berlusconi "odvratan" te da se moderna Italija naslanja na borbu protiv fašizma kao i da je svaki pokušaj revizionizma nedopustiv.  
 
Talijanski političar Gianfranco Mascia  zatražio je od tužiteljstva da pokrene istragu protiv Berlusconija a na temelju zakona iz 1952. godine koji zabranjuje glorificiranje fašističkog režima.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara