Ogromna potražnja iz Rusije: Srpski voćari profitiraju od ruskih sankcija EU

 Ilustracije: scx.hu

DA imaju tri puta više jabuka nego što trenutno imaju, voćari iz Bačkih Vinograda bi i to izvezli na rusko tržište. Zbog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, povećan je interes za subotičkim voćem, javlja Tanjug.

Poljoprivredna zadruga "Prima" iz Bačkih Vinograda punom parom radi na pripremama jabuka ekstra klase za rusko tržište. Ovaj voćarski kraj je i od ranije poznat kao dobavljač voća za ovo tržište, a od kako je Rusija uvela sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske broj zainteresiranih kupaca je značajno porastao.

Stalno se javljaju novi kupci

"Da imamo tri puta više jabuka - sve bi ih prodali", kaže Vilmoš Fogaš, direktor zadruge.

"Stalno nam se javljaju novi kupci", dodaje Fogaš.

Prema riječima člana Gradskog vijeća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, uvođenje sankcija odrazilo se na povećanje potražnje za voćem ali i mesom i to ne samo u Bačkim Vinogradima, nego u cijelom subotičkom kraju

"Osjeća se veća potražnja za voćem, i to nije slučaj samo u Bačkim Vinogradima. Od Tavankuta preko Hajdukova sve hladnjače rade punom parom. Što se tiče cijena, za sada nema neke velike razlike u odnosu na prošlogodišnje. Ako potražnja bude još porasla, onda će vjerojatno i cijena malo porasti "- dodao je Ostrogonac.

Službena statistika regije sjevera Bačke i Potisja pokazuje porast izvoza na tržište Rusije u prvih šest mjeseci ove godine, kao i stagnaciju uvoza. U cijeloj prošloj godini u Rusiju je izvezeno robe i usluga za 38,5 milijuna dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine 27,4 milijuna dolara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara