Oko 150 državljana BiH ratuje u Siriji i Iraku: Kazna i do deset godina zatvora

Foto: FAH

POLICIJA u Bosni i Hercegovini pojačano prikuplja informacije o građanima te zemlje koji kao dragovoljci sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu no do sada nitko od njih nije kazneno gonjen iako je za to po kaznenom zakonu BiH moguće dobiti i do deset godina zatvora, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na izvore iz obavještajnih krugova u BiH list tvrdi kako se na ratištima u Iraku i Siriji trenutačno na strani islamističkih skupina bori oko 150 državljana BiH.

Uz njih je u to krizno područje otišlo i dvadeset žena i djece, članova njihovih obitelji.

Procjena je kako je do sada dvadeset državljana BiH poginulo na sirijskom ratištu dok se u zemlju vratilo pedeset osoba koje su tamo sudjelovale u borbama.

Tužiteljstvo BiH u svibnju je parlamentu BiH dostavilo informaciju u kojoj je navedena procjena kako osobe koje se vraćaju u zemlju nakon sudjelovanja u oružanim sukobima u inozemstvu predstavljaju realnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo BiH nije izlazilo u javnost s informacijama o eventualnim istragama protiv radikalnih islamista no iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je pojašnjeno kako oni u koordinaciji s državnim tužiteljstvom kontinuirano prikupljaju informacije o odlascima državljana BiH na ratišta u inozemstvu.

Sada su te aktivnosti, kako "Avaz" citira izvore iz SIPA-e, "intenzivirane".

Sukladno izmjenama kaznenog zakona BiH koje je državni parlament usvojio u lipnju propisana je kazna do deset godina zatvora za građane te zemlje koji sudjeluju u stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Pet godina zatvora mogu dobiti osobe za koje se utvrdi da organiziraju odlazak građana BiH na ratišta u inozemstvu.

Predviđena je i kazna za one koji putem medija promoviraju odlazak na inozemna ratišta i za to se kazneno djelo u BiH može dobiti do četiri godine zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara