Oko islandskog vulkana zabilježeno stotine potresa

Foto: EPA

SEIZMIČKA aktivnost nastavila se u subotu u području islandskog vulkana Bardarbunga, uz stotine potresa koje su pogodile to područje u razmaku od nekoliko sati, no nisu objavljene nikakve zabrane zračnog prometa, objavila je islandska agencija za civilnu zaštitu.

Samo od subote u ponoć do sedam ujutro zabilježeno je 450 podrhtavanja tla od kojih je najjači potres imao magnitudu 5,4 u epicentru potresa smještenom ispod glečera Vatnajokull na jugoistoku Islanda, objavila je meteorološka agencija.

Također je zabilježena aktivnost u području Holuhraun, sjeverno od glečera, gdje se tijekom noći na petak dogodila mala erupcija lave koja je prestala nakon četiri sata.

U petak je iznad spomenutog vulkana bio zabranjen zračni promet, a vlasti su izdale crveni alarm za opasnost koji je relativno kratko nakon toga snižen na narančastu razinu.

Narančasti alarm je drugi po jakosti i znači da vulkan "pokazuje rastuće podrhtavanje s povećanom opasnošću da eruptira".

Erupcija vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull prekinula je 2010. godine zračni promet na nekoliko tjedana.

Područja sjeverno do glečera Vatnajokull evakuirana su, a ceste koje vode u planinsko područje ostaju zatvorene zbog straha da bi erupcija mogla otopiti glečer i izazvati ozbiljne poplave.

Agencija za civilnu zaštitu u subotu se nalazi pod drugom najjačom razinom uzbune, kazao je njezin glasnogovornik August Gunnar Gylfason.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara