"Oko uhićenja se ne možemo dogovarati, a moguću prodaju dionica Ine moramo riješiti pregovorima"

Foto: Hina

HRVATSKA bi trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

"Izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedna. Toliko vrijedna da ne smije biti uništena pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja", rekao je Orban kako ga prenosi agencija MTI.

"Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica u državne ruke te omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način", rekao je Orban u razgovoru za mađarski javni radio.

Orban smatra da se sukob Ine i MOL-a, zbog kojeg je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao sudjelovanje na Croatia Forumu u Dubrovniku, isključivo treba gledati kao poslovni konflikt.

"Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili za skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi", kazao je Orban.

Odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuti su pošto su protiv protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska je vlada od MOL-a potom zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te najavila ispitivanje mogućnosti poduzimanja koraka po građanskom i kaznenom pravu u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

MOL je, pak, priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i EUN-a za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije te je najavio da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima. MOL je također objavio da će se, odluči li se prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako u toj kompaniji drže da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.

Milanović: Voli bih da svega ovog nema

Premijer Zoran Milanović komentirao je izjavu mađarskog premijera Orbana i spremnost MOL-a da proda dionice INA-e Hrvatskoj. Možda preporuka ima izvršnu snagu, no sve moramo dogovoriti za stolom u okviru pregovora, rekao je Milanović.

"Oko uhićenja se ne može dogovarati, državni odvjetnik je neovisan, a ovaj problem je naslijeđen. Sada je sve na sudovima. Volio bih da svega ovog nema, ali spreman sam na terete. Nadam se da sve skupa neće utjecati na vrijednost dionice", naveo je Milanović upitan za komentar Orbanovih izjava.

"Čuo sam i vidio da Mađarska država kao dominantan dioničar u MOL-u , doduše ima 1/4 dionica, predlaže da se MOL-ov udio u INA-i proda hrvatskoj državi po pravu prvokupa ili nekom drugom tko je zainteresiran. Ne znam je li po mađarskom zakonu to baš moguće, ne znam koji je utjecaj države kao dioničara. Možda je dominantan, možda ta preporuka ima izvršnu snagu, ali to sve skupa moramo dogovoriti s njima za stolom u okviru pregovora. "

A za pregovore je zadužen ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. "Naravno da ću i ja u tomu sudjelovati. INA je važna, zanima nas status i njena vrijednost, radna mjesta", poručio je Milanović, zaključivši da se političari moraju suzdržati od nepriličnih komentara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara