Oleg Maštruko: Za što plaćamo poreze, ako javni servisi nisu spremni za nesreće?

Oleg Maštruko: Za što plaćamo poreze, ako javni servisi nisu spremni za nesreće?

Foto: D. Hill

"TKO JE ovo mogao očekivati", hm, pa nije li posao čitavog niza organa financiranih iz POREZA upravo samo i jedino da očekuju izvanredna stanja? Policija, DUZS (Državna uprava za zaštitu i spašavanje), robne rezerve, razni gradski odjeli.... zar njihov posao nije baš "expect the unexpected" i zato ih plaćamo iz poreza? Ili su tu samo da se nekog uhljebi? A kad se potpuno predvidljiva nevolja dogodi, onda se oslanjamo na "dobrotu naroda" i SMS telefone za 5 kuna + PDV?

Po čemu su poplave neočekivane?

Pa svake godine budu negdje, uopće nisu neočekivane. Svake godine neka druga rijeka "ima najveći vodostaj u povijesti", lani ona neka kod Varaždina, pa bilo je kod Osijeka nedavno nešto, to je toliko normalno da bi organizacijama koje se bave izvanrednim stanjima poplava jednom godišnje ili u dvije godine trebala biti normalna stvar. U regiji koliko hoćeš, lani Njemačka i Austrija, preklani Mađarska, pred par godina ogromne poplave Rumunjska, mislim šta je tu novo i neviđeno? To je samo što se ja sjećam onako iz glave, valjda ima netko tko to prati jer mu je posao.

DUZS umjesto korisnih izvještaja ima vijest o Josipovićevoj i Milanovićevoj posjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DUZS web umjesto korisnih geo-taggiranih informacija ima dva izvještaja - jedan o Josipovićevoj posjeti, drugi o Milanovićevoj! Pa jel im to posao? Ovo je dobro opisao Budin. Taj DUZS nas jamačno godišnje svakog košta više nego neki "pomoć telefon" za 5 kuna + PDV + telekom fee.... a takvih organizacija ima bog te pitaj koliko još. Je li nepristojno očekivati da obavljaju svoj posao kako ga obavljamo i svi mi ostali? Ili za svaku glupost treba uvesti svojevrstan "ekstra porez"?

Uvijek isto - usluge već plaćene kroz poreze, plaćamo ekstra (cestarine, trošarine, sad imamo i "nesrećarine"). I svi puše te spike! Već ste platili te nesrećarine, zašto plaćate opet bez da vidite gdje je prethodna lova otišla? U skupe džipove za šefove?

Organizirana društva imaju prevenciju

Zato, organizirana društva imaju prevenciju. Skupljaš krizni fond unaprijed. Imaš organizirane sisteme djelovanja, koji 11 mjeseci ne rade ništa, ali kad treba skoče i obave ono za što su PLAĆENI. Svi zaposleni u ovoj zemlji mjesečno izdvajaju ne 4, 6 ili 8 kuna SMS-a, nego TISUĆE kuna po osobi za djelovanje javnih servisa i sada je moment da ti javni servisi skoče i za već odavno prije prikupljen novac - djeluju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara