Oporba o zamrzavanju tečaja: To je kostur u ormaru koji uvaljujete sljedećoj Vladi

Oporba o zamrzavanju tečaja: To je kostur u ormaru koji uvaljujete sljedećoj Vladi

Screenshot: YouTube

IAKO podupiru reakciju Vlade na problem dužnika u švicarskim francima, oporba je danas upozorila da bi zamrzavanje tečaja na godinu dana moglo biti protuustavno, ali i "kostur u ormaru koji će dočekati iduću vladu".

HDZ-ov Željko Reiner Vladu je optužio da problem odgađa za godinu dana i da ga "uvaljuje sljedećoj Vladi koja će morati snositi trošak i iznaći sredstva za kompenziranje toga".

Smatra da bi Vladu, HNB i banke trebalo obvezati da dogovorno rješenje pronađu u roku od tri ili četiri mjeseca.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker drži da bi politika morala reagirati samo u socijalnom aspektu, što predloženi zakon nije predvidio.

"Ja sam protiv toga da se na bilo koji način pomaže nekom tko je digao kredit u švicarcima iz špekulativnih razloga, da napravi pet, šest ili deset apartmana ili kupi treći ili četvrti stan", rekao je Šuker.

Zgrebec: Banke će problem riješiti brzo!

SDP-ova Dragica Zgrebec uvjerena je da će se trajno sporazumno rješenje problema "švicaraca" naći vrlo brzo, jer bankama nije u interesu da, potraje li zakon, izgube 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njima je u interesu da hitno nađu rješenje i taj zakon može trajati mjesec dana, ako se nađe dugoročno rješenje", rekla je Zgrebec.

Naglasila je da "u situaciji prave eksplozije na financijskom tržištu Vlada i Sabor imaju pravo i obvezu da hitno interveniraju i stvore mogućnosti za daljnje razgovore o dugoročnom rješenju ovog problema u jednoj mirnoj atmosferi".

Martinčević optužila Vujčića za laganje

Zastupnica Narodne stranke – reformista Natalija Martinčević zatražila je konverziju kredita iz franaka u kunu u najkraćem mogućem roku, na teret HNB-a i poslovnih banaka.

Guvernera HNB-a Borisa Vujčića optužila je za "obmanjivanje javnosti i laganje", zbog izjave da bi konverzija kredita u kune devizne rezerve umanjila za 73 posto.

"Samo je slučajno zaboravio spomenuti da bi tih 7,8 milijardi iznosila konverzija svih kredita u kune. Mi ne govorimo ovdje o 7,8 milijardi eura, što bi vjerojatno stvarno ugrozilo stabilnost, govorio ovdje o 3,2 milijarde eura što je manje od 30 posto deviznih rezervi", tvrdi Martinčević.

HNB proziva i nezavisni Branko Vukšić. "Gospodin Rohatinski i gospodin Vujičić su više štete građanima donijeli upravo lošom politikom nego što je Domovinski rat, nego što je agresija na Hrvatsku. I to se danas vidi. Kakva je to država u kojem građani se plaše svakoga dana što će im se dogoditi ujutro", upitao je Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara