Optuženi afganistanski vojnici zbog 17 mrtvih tijekom napada na svatove

Optuženi afganistanski vojnici zbog 17 mrtvih tijekom napada na svatove

Foto: FAH

ISTRAGA je otvorena protiv afganistanskih vojnika osumnjičenih da su u sukobu s talibanima u srijedu iz minobacača pogodili dvoranu u kojoj se slavila svadba i usmrtili 17 ljudi, doznaje se od mjesnih vlasti.

"Vojnici su ispalili minobacačke granate na svatove pošto su pobunjenici napali jednu kontrolnu točku", rekao je za AFP Jan Rasoulyar, pomoćnik guvernera pokrajine Helmanda, na jugozapadu zemlje, u kojoj je okrug Sangin, talibansko uporište u kojemu se dogodio taj izgred.

"Optuženi afganistanski vojnici (...) predani su pravosuđu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četvorica vojnika, među kojima i zapovjednik, uhićena su i prevezena u Lashkar Gah, prijestolnicu pokrajine, gdje će biti saslušani.

Po riječima glasnogovornika pokrajine Farida Obaida, očevidci napada su rekli izaslanstvu privremenog guvernera Mohamada Naema da su "pobunjenici napali obližnju kontrolnu točku na što su afganistanske snage uzvratile granatiranjem iz minobacača, pri čemu je jedna granata pogodila svadbeni skup".

Granata je usmrtila 17 ljudi, među kojima žene i djecu, a 49 osoba je ranjeno.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji je izrazio žaljenje zbog tog "nesretnog događaja", u četvrtak je čestitao afganistanskoj vojsci na preuzimanju odgovornosti za sigurnost u zemlji nakon povlačenja NATO-ovih borbenih postrojba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara