Orban proglašen "herojem" zbog pravodobne zaštite građana od švicarskog franka

Orban proglašen "herojem" zbog pravodobne zaštite građana od švicarskog franka

Foto: Hina

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je proglašen herojem zbog pravodobne odluke iz studenog prošle godina zahvaljujući kojoj je Mađarska izbjegla financijsku katastrofu kakvu trpe građani Hrvatske, piše Bloomberg.  

Orban je u studenom prisilio banke da usvoje financijske sporazume i konvertiraju hipotekarne kredite izdane u "švicarcima" u nacionalnu valutu. Prema procjenama Mađarske središnje banke, potez je u posljednjim danima spriječio porast duga u domaćinstvima u iznosu od 700 milijardi forinti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio vrhunski potez," rekao je za Bloomberg Laszlo Szabo, predsjednik Concorde Asset menadžmenta sa sjedištem u Budimpešti. "Mi često kritiziramo mađarsku vladu i središnju banku, no sad je vrijeme da im se čestita na nevjerojatno pravodobnoj odluci".

Bloomberg ocjenjuje da je riječ o "krunskom  uspjehu" Orbana koji je zaštitu zajmoprimaca od fluktuacija na tržištu novca postavio kao jedan od prioriteta svoje vlade nakon preuzimanja vlasti u 2010. godini.

Zahvaljujući sporazumu s bankama, Mađarska je danas suočena s "ograničenim učinkom" snaženja franka, kažu iz tamošnje Središnje banke koja je iz deviznih rezervi povukla tri milijarde eura kako bi pomogla bankama da klijentima vrate preplaćene iznose kreditnih rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara