Orban "slomio" Austrijance: Mađarska država ulazi u vlasništvo lokalne Erste banke

Orban "slomio" Austrijance: Mađarska država ulazi u vlasništvo lokalne Erste banke

Foto: Hina

DANAS nakon zatvaranja tržišta, u 16 sati očekuje se održavanje konferencije za novinare koju će održati mađarski premijer Viktor Orban i direktor Erste Groupa Andreas Treichl.

Prema informacijama poslovnog portala portfolio.hu, na konferenciji će biti najavljen ulazak mađarske države u vlasničku strukturu Erste banke.

Dokapitalizacijom bi Mađarska postala vlasnik 15% dionica banke, dok bi sa 15% kapitala ušla i Europska banka za obnovu i razvoj.

Ovaj aranžman je dio nastojanja da se smanje napetosti između Orbanove Vlade i banke. Mađarska Erste banka bila je teško pogođena troškovima konverzije kredita u švicarskim francima, te će joj svježi kapital omogućiti bolje poslovanje, a zauzvrat bi mogla poboljšati kreditiranje u određenim strateškim područjima gospodarstva.

Danas se očekuje i važna objava iz mađarskog Raiffeisena. Iako su lokalni mediji ranije špekulirali da ni Erste mogao kupiti poslovanje Reiffeisena u Mađarskoj, obje strane su to demantirale. Očekuje se da će Raiffeisen danas objaviti poslovno izvješće.

Prema ranijim procjenama, Raiffeisen Bank International prošle godine imao je gubitke u iznosu od 500 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara