Oružje u Gazi utihnulo, prekid vatre se poštuje

Foto: Hina

NOVI trodnevni prekid vatre što su ga Izraelci i Palestinci dogovorili u nedjelju navečer u Kairu do ponedjeljka prije podne nije prekršen, javljaju agencije.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je agenciji dpa da od ponoći, kad je primirje stupilo na snagu, nije zabilježen nijedan incident. Ranije su izraelski dužnosnici najavili da će se upustiti u pregovore s Hamasom o dugoročnom prekidu vatre ako nijedna raketa na bude ispaljena na Izrael do jutra. Po Reutersu, izraelsko izaslanstvo stiglo je u međuvremenu u Kairo na novi krug pregovora.

Hamas je zato iskoristio zadnje trenutke prije primirja i pet minuta prije ponoći poslao nekoliko raketa prema jugu Izraela. Jedna od njih uspjela je izbjeći izraelskom raketnom štitu i pasti na šire područje Tel Aviva. Žrtava nije bilo.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je dogovor o novom prekidu vatre i izrazio nadu da će obje strane, uz egipatsko posredništvo, uspjeti usuglasiti trajno primirje.

Otkako je prošlo trodnevno primirje isteklo, u petak ujutro, do uspostave novog, u nedjelju navečer, u Gazi je poginulo 27 Palestinaca. U mjesec dana sukoba ukupno je u Gazi život izgubilo 1900 ljudi, uključujući 449 djece, 243 žene i 87 staraca, tvrdi ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. S druge strane, stradalo je 67 Izraelaca.

Turski aktivisti žele se suprotstaviti izraelskoj blokadi Gaze

Turska humanitarna organizacija IHH priopćila je u ponedjeljak da će poslati brodove kako bi se suprotstavila izraelskoj blokadi Gaze, četiri godine nakon što su izraelski komandosi ubili 10 turskih državljana koji su pokušali brodovima izvesti sličnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim su incidentom prekinute diplomatske veze između Turske i Izraela, nekoć bliskoistočnih saveznika, čiji su odnosi napeti od 2008. zbog ranije izraelske vojne operacije protiv islamskih militanata u Gazi.

Zaklada za humanitarnu pomoć (IHH) priopćila je da su se članovi "koalicije" propalestinskih aktivista iz 12 zemalja susreli u Istanbulu tijekom vikenda i odlučili pokrenuti konvoj "u sjeni najnovije izraelske agresije u Gazi".

Borbe su trenutno zaustavljene u okviru novog 72-satnog primirja.

"Koalicija flotila slobode smatra da, budući da većinu vlada drži suučesnicima, odgovornost da se suprotstavi izraelskoj blokadi Gaze pada na civilno društvo", kaže skupina.

Devetero turskih državljana poginulo je u svibnju 2010. u međunarodnim vodama nakon što su izraelski vojnici napali njihov brod koji je predvodio flotilu koja je trebala prekinuti sedmogodišnju izraelsku blokadu Gaze.

Deset turski aktivist umro je kasnije od ozljeda zadobivenih u napadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara