Osam osoba uhićeno nakon najteže rudarske nesreće u povijesti Turske

Osam osoba uhićeno nakon najteže rudarske nesreće u povijesti Turske

Foto: Hina

OSAM osoba uhićeno je u ponedjeljak kasno navečer u gradu Somi na zapadu Turske pod sumnjom da su odgovorni za više smrtnih slučajeva u prošlotjednoj nesreći u rudniku u kojoj je poginuo 301 rudar, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Među uhićenima su visokopozicionirani dužnosnici u tvrtki koja upravlja rudnikom, Soma Coal Mining Company, glavni direktor Ramazan Dogru i izvršni direktor Can Gurkan, sin vlasnika tvrtke Alpa Gurkana.

Uhićenja su uslijedila nakon što je 26 ljudi privedeno na ispitivanje. Preostali osumnjičeni su pušteni, ali bi mogli biti suočeni sa sudskim progonom kasnije.

Požar moglo izazvati pregrijavanje ugljena u dodiru sa zrakom

Inicijalno izvješće o mogućim uzrocima nesreće daje naznake da je požar moglo izazvati pregrijavanje ugljena u dodiru sa zrakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je nesreća najgori rudarski incident u povijesti Turske. Tvrtka koja upravlja rudnikom suočena je s kritikama zbog sigurnosnih propusta u rudniku, ali bijes stanovnika usmjeren je i na vladu zbog toga što je navodno znala da se ne poštuju sigurnosni standardi.

Glavni sindikat u Somi pozvao je tisuće radnika da odlože alat u utorak u rudnicima u regiji dok se ne provede propisna inspekcija. "Želimo da inspektori uprave za rudarske poslove provedu inspekcije, a mi nećemo raditi dok se to ne obavi", rekao je novinarima Tamer Kucukgencay, regionalni čelnik sindikata Maden-Is.

Po njegovim riječima, tom je odlukom zahvaćeno 3.200 rudara oko grada Some.

Za utorak su predviđene sjednice turske vlade i parlamenta na kojima će se raspravljati o sigurnosti u rudnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara