Osječko-baranjski HDZ o poreznoj reformi: Ovo je nova obmana Kukuriku Vlade

Foto: Hina

VLADINE najave izmjena Zakona o porezu na dohodak koje bi trebale rezultirati povećanjem plaća u osječko-baranjskom HDZ-u danas su nazvali "novom obmanom Kukuriku Vlade", ocijenivši da se radi o "kvazi-reformi koja samo fiktivno povećava standard građana".

"Kvazi porezna reforma samo fiktivno povećava standard građana, što znači da će se minimalne plaće povećati za svega nekoliko desetaka kuna, a one veće po nekoliko stotina kuna", ustvrdio je tajnik HDZ-ova Nacionalnog odbora za gospodarstvo i predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo.

"Postavlja se pitanje misli li Kukuriku Vlada ovom poreznom reformom na njihov često ponavljani slogan o novoj pravedenosti, što nema logike ako je vidljivo da s jedne strane najmanje dobivaju oni koji najteže žive, a najviše oni s najvišim plaćama" rekao je Soldo. Ustvrdio je da "Vlada jednom rukom stavlja sitniš u lijevi džep, a drugom duboko zavlači i uzima sve što ima u desnom džepu građana".

Upozorio je da najavljene zakonske izmjene izravno ugrožavaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, kojima porez na dohodak jedan od osnovnih prihoda. Soldo je izračunao da će, nakon najavljene reforme, općine i gradovi u prosjeku imati 12 posto manje prihoda i za toliko manji proračun.

Dopredsjednik Županijske organizacije HDZ-a i gradonačelnik Valpova Leon Žulj kazao je kako će Osijek zbog smanjenja poreza na dohodak izgubiti oko 27 milijuna kuna, Đakovo dva milijuna, a Valpovo oko tri milijuna kuna. Posebno ga zabrinjava što se, kaže, tako važna odluka donosi bez dijaloga sa onima na koje se odnosi, a to su jedinice lokalne i regionalne samouprave.

"Sasvim je jasno da se želi neutemeljeno povećati potrošnja, ali ono što posebno zabrinjava to je činjenica da to ne znači stimuliranje hrvatske proizvodnje i obnovu hrvatskog gospodarstva, kada znamo da smo zemlja koja nekontrolirano uvozi sve i svašta", rekao je Žulj.

Naglasio je da HDZ podržava svaku mjeru kojom će se građanima povećati plaće i kojom će ih se porezno rasteretiti. Smatra, međutim, da se to ne smije raditi isključivo preko leđa lokalnih jedinica, jer će se tako građane zakinuti za funkcioniranje niza djelatnosti, budući da će se brojne započete investicije morati stopirati. Žulj napominje i da svakodnevna porezna neizvjesnost, usljed čestih izmjena poreznih pravila, destimulira investitore.

U HDZ-u smatraju da bi se, umjesto "kvazi-porezne reforme", Vlada trebala posvetiti stvarnoj fiskalnoj decentralizaciji, koju je najavila u svom izbonom programu, Planu 21.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara