Oslobodio silovatelja i mafijaše: Čudne presude suca koji je srušio optužnicu protiv bivših direktora HAC-a i ARZ-a!

Foto: Dragan Matić/Cropix

MARIJAN GARAC, predsjedavajući optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je odbilo USKOK-ovu optužnicu protiv direktora HAC-a i ARZ-a, poznat je i po nizu drugih oslobađajućih presuda koje su šokirale javnost.

Oslobodio je bjegunca s Interpolove tjeralice

Jedna od njih je oslobađajuća presuda za Marka Nikolića, bjegunca s Interpolove tjeralice optuženog za organizaciju ubojstva Vjeka Sliška. Prvu presudu od strogih 30 godina zatvora, Marijan Garac je preinačio u oslobađajuću i time postigao pravosudni presedan. Uz obrazloženje da su svjedočenja dobivana od nizozemske policije zapravo "rekla-kazala”, Garac je uz čitanje oslobađajuće presude izjavio i kako je "time ukinuta Interpolova tjeralica za Markom Nikolićem". Nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu koju je donio Garac. Vijeće Vrhovnog suda na čelu sa sutkinjom Senkom Klarić Baranović prihvatilo je žalbu Državnog odvjetništva uz zaključak da je sudac Garac pogrešno utvrdio činjenično stanje. Za iskaze nizozemske policije utvrđeno je da su u potpunosti zakoniti. Predmet je potom vraćen Županijskom sudu na ponovno, treće suđenje, i to pred novo sudsko vijeće u kojem nije bilo Marijana Garca.

Oslobodio je i Zvonimira Dumančića zvanog Cimbala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti sudac oslobodio je i Zvonimira Dumančića zvanog Cimbala optuženog da je 1992. iz revolvera smrtno ustrijelio Tanju Sjeverac. Nakon što su mu u dva navrata dosuđene presude od 9 i pol te četiri godine i tri mjeseca, Dumančićeve je žalbe prihvatio Vrhovni sud, a na dva ponovljena suđenja (2006. i 2008.) sudac Marijan Garac potpisao je dvije oslobađajuće presude. 

Oslobodio je i Nikicu Jelavića te direktora Gramata koji je gurao prste u spolovilo čistačice koja se pokušala ubiti

U 2007. godini Garac je krivnje oslobodio Nikicu Jelavića optuženog za organizaciju i sudjelovanje u ubojstvu Vjeke Sliška, a dvije godine kasnije oslobodio je (točnije osudio na uvjetnu kaznu od deset mjeseci) i Josipa Golubara direktora "Gramata" optuženog da je nasilno gurao prste u spolovilo čistačici zaposlenoj u istom poduzeću. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedavao Garac kao olakotnu okolnost optuženom Golubaru uzelo je "njegovu neosuđivanost, držanje pred sudom te činjenicu da su od kaznenog djela prošle gotovo četiri godine". Slučaj se otkrio kad je zaposlenica Gramata pokušala samoubojstvo i završila na psihijatriji jer je tek tada priznala što je sve doživljavala od strane Golubara. Na psihijatriji su joj dijagnosticirali PTSP.

DORH najavio žalbu zbog odbijanja optužnice

Posljednja presuda Marijana Garca, odbijanje USKOK-ove optužnice protiv bivših direktora HAC-a i ARZ-a (Marija Crlenjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara) naišla je na ogorčenu reakciju Državnog odvjetništva. Optužnica je odbačena uz obrazloženje da je predana izvan zakonskog roka, što tužiteljstvo demantira. Protiv odluke sudskog vijeća kojim je predsjedavao Garac, Županijsko je državno odvjetništvo napisalo žalbu ističući da je DORH poštivao Zakon o kaznenom postupku, ali ga ne poštuje sudsko vijeće kojim predsjedava Marijan Garac."Kako je u ovom slučaju optužnica odbačena protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku, to je Županijsko državno odvjetništvo protiv ovog rješenja najavilo žalbu. Posebno imajući u vidu kako je prema postojećoj sudskoj praksi Županijskog suda u Zagrebu u istovjetnim situacijama optužnica potvrđena a ne odbačena.", priopćio je DORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara