Osnivač i direktorica riječke tvrtke oštetili državni proračun za višemilijunski iznos

Osnivač i direktorica riječke tvrtke oštetili državni proračun za višemilijunski iznos

Screenshot: Street View

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv osnivača i člana uprave (1949.) i direktorice (1968.) jedne tvrtke jer ih sumnjiči da su od 2004. do 2008. počinili pet kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te da su oštetili državni proračun za višemilijunsku svotu, priopćilo je Državno odvjetništvo na internetskim stranicama.

U priopćenju se ne navode podatci o optuženima, djelatnosti, nazivu ili sjedištu tvrtke, a po neslužbenim saznanjima, riječ je o bivšim vodećim ljudima građevinske tvrtke s riječkog područja. Oboje okrivljenih tereti se da su zaključivanjem nekoliko desetaka ugovora o zajmu između trgovačkog društva kao zajmodavca i prvookrivljenika kao zajmoprimca pribavili imovinsku korist veću od 5,3 milijuna kuna. Terete se zato što ugovoreni zajmovi nisu vraćeni, a kamate nisu plaćene.

Budući da je riječ o novcu koji je dan zaposleniku, a s obzirom na to da nisu plaćeni zakonski doprinosi, državni proračun oštećen je za 8,7 milijuna kuna, navodi se u priopćenju i dodaje da tim ugovorima o zajmovima nisu ugovoreni ni uobičajeni instrumenti osiguranja.

Oboje se terete i da su od 2004. do 2008. zaključili predugovor o prodaji nekretnine u vlasništvu prvookrivljenika po kojem je kupac, tj. trgovačko društvo u kojem je drugookrivljena bila direktorica prvookrivljenom isplatilo oko milijun kuna predujama.

Prodali stan pod hipotekom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni kupoprodajni ugovor nije sklopljen, niti je obavljen prijenos vlasništva nekretnine u vlasništvo trgovačkog društva. Tijekom tog razdoblja to je trgovačko društvo ulagalo u nekretninu - stambeno-poslovni prostor u vlasništvu prvookrivljenika iako mu je to trgovačko društvo plaćalo najam za njegovo korištenje. U taj prostor uloženo je više od 2,2 milijuna kuna, čime se okoristio prvookrivljenik, a državni proračun, budući da nisu plaćeni doprinosi, oštećen je za više od 3,8 milijuna kuna.

U priopćenju stoji da su okrivljenici zaključili i ugovor o kupoprodaji nekretnine kojim prvookrivljenik trgovačkom društvu za 2,2 milijuna kuna prodaje stan na kojem je već zasnovana hipoteka kao osiguranje povrata kredita trgovačkog društva u jednoj banci.

Na temelju takvog ugovora o prodaji nekretnine obavljena je kompenzacija dijela novca koji je prvookrivljenik dobio putem ugovora o zajmovima, a za koju nije bilo zakonom predviđenih uvjeta.

Oboje okrivljenika tereti se da su zaključili i ugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela u trgovačkom društvu, čiji je osnivač i jedini vlasnik bilo trgovačko društvo koje je zastupala drugookrivljena, a kojim je prenesen stopostotni udio u novoosnovanom trgovačkom društvu na prvookrivljenika, koji, pak, nije ispunio obvezu plaćanja ugovorene kupoprodajne cijene sve do otvaranja stečajnog postupka u siječnju 2011.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara