Ostojić poziva predstavnike sindikata na pregovore o kolektivnom ugovoru: U štrajk idu i obiteljski liječnici?

Foto: Čitatelj

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić upozorio je danas da bi se štrajk liječnika i medicinskih sestara, koji u bolničkom sustavu traje već osmi dan, uskoro mogao proširiti i na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Dva strukovna sindikata u zdravstvu - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara nisu dobili poziv za nastavak socijalnog dijaloga nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, pa sastanka danas vjerojatno neće biti, rekao je Hini Babić te upozorio da bi se štrajk, ako se uskoro ne iznađe rješenje, mogao proširiti i na primarnu razinu.

O tome će, kaže, sutra raspravljati i glavni štrajkaški odbor liječničkog sindikata.

Sutra pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao je predstavnike triju zdravstvenih sindikata sutra na pregovore o kolektivnom ugovoru. Osim sindikata liječnika i medicinskih sestara koji su u štrajku, u kolektivno pregovaranje trebao bi bi biti uključen i sindikat Spomenke Avberšek. No, nakon što je jučerašnji višesatni sastanak u ministarstvu završio bez rezultata, od predsjednice sestrinskog sindikata Anice Prašnjak doznajemo da se na kolektivnom pregovaranju neće pojaviti.

"Mi ne želimo ići na sastanak za kolektivne ugovore. Mi moramo ići na sastanak samo liječnički sindikat i naš sindikat još uvijek vezano za sastanak oko socijalnog dijaloga i spora zbog kojeg je štrajk pokrenut", rekla je Anica Prašnjak.

Jučerašnji neuspješni pregovori s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem trajali su čak šest i pol sati. Dogovor nije postignut, a nastavak razgovora mogao bi uslijediti već danas.

Čelnik liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je jučer da je nezadovoljan jer ministar nije pristao na smjenu upraviteljice virovitičke bolnice koja je nešto prije štrajka pozvala na razgovor i smijenila sve šefove odjela.

Ministar Ostojić je, iako ne pristaje na kolektivni ugovor kojim liječnici i sestre to traže, rekao da je on "apsolutno za to da se dežurstvo plaća" u skladu s hrvatskim propisima i europskom praksom.

Dodao je i da je u nekim bolnicama zbog štrajka otkazano 10-15 posto pretraga, ali da su u većini liste čekanja ipak nepromijenjene.

Traže vraćanje dodatka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost

Podsjećamo, liječnici i sestre traže nove kolektivne ugovore kojima bi im se vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata traže da se svaki redovan rad liječnika duži od 40 sati tjedno, u koji ulaze i dežurstva, plati 50 posto više kao prekovremeni rad. Tvrde da po privremenom kolektivnom ugovoru to nije slučaj, zbog čega su ovoga ljeta pozvali liječnike da povuku suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno. Slični su zahtjevi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara